Afganistanska vlada zabrinuta planom sporazuma SAD – talibani

Sporazum bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih jedinica s afganistanske teritorije (EPA)

Afganistanska vlada izrazila je zabrinutosti planom sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog pokreta i tražila objašnjenja o opasnostima koje on donosi.

Američki specijalni izaslanik ove sedmice bio je u Kabulu, gdje je s afganistanskim zvaničnicima razgovarao o načelnom sporazumu, dogovaranom s talibanima.

On bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih jedinica s afganistanske teritorije u zamjenu za garancije talibana da će spriječiti da se u zemlji skrivaju oružane grupe, poput Al-Kaide.

Reklama

No, brojni Afganistanci strahuju da Washington žrtvuje njihove interese u zamjenu za povlačenje kojim bi završio 18-godišnji sukob.

Prva službena reakcija Kabula

Strahuju da će talibani ograničiti stečene građanske slobode i odbiti dijeliti vlast sa sadašnjom vladom.

Kabul je “zabrinut i tražimo objašnjenja o tom dokumentu kako bismo precizno analizirali opasnosti i posljedice i izbjegli svaku opasnost koju bi mogao izazvati”, objasnio je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija.

Reklama

To je prva službena reakcija Kabula na plan koji mu je u ponedjeljak objavio glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad.

Ghani i njegova vlada ne učestvuju u pregovorima između SAD-a i talibana, koji afganistanskog predsjednika smatraju nelegitimnim.

Sediqqi je objasnio da je njegova vlada zabrinuta planom sporazuma, koji su dan ranije predstavili bivši američki zvaničnici, a sadašnji pregovarači s talibanima.

Izvor: Agencije