Kriza Aramcoa – intervencija kralja ili povlačenje prijestolonasljednika?

Posmatrači sumnjaju da je saudijski kralj Salman taj koji je uistinu naredio da se odustane od projekta privatizacije Aramcoa (Reuters)

Novinska agencija Reuters prenosi od tri upućena izvora da je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz intervenirao kako bi se zaustavio plan o prodaji oko pet posto dionica Saudijske nacionalne naftne kompanije Aramco na berzi, što je jedan od projekta njegovog sina, princa Mohameda bin Salmana.

Međutim, posmatrači sumnjaju da je zaista došlo do intervencije saudijskog kralja u ovoj krizi te smatraju da prijestolonasljednik kraljevim plaštom nastoji sakriti neuspjeh svog projekta.

Ovakva odluka predstavlja ozbiljan udarac za reformski program Vizija 2030 kojeg je predložio saudijski prijestolonasljednik, smatra Reuters, ističući da kralj Salman radi na ograničavanju jednostranih poteza svoga sina.   

Reklama

Agencija prenosi od upućenog izvora, koji je želio ostati anoniman, da je odluka o zaustavljanju inicijalne prodaje dionica kompanije (IPO) donijeta nakon što se kralj Salman sastao sa članovima kraljevske porodice, bankarima i višim rukovodiocima u sektoru nafte, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Aramcoa. Te konsultacije su održane tokom mjeseca Ramazana, koji je okončan sredinom juna.

Isti izvori navode da su ličnosti sa kojima je kralj razgovarao na tom sastanku kazale da IPO neće biti u interesu Kraljevine, već može imati i negativne posljedice. Njihova glavna briga je bila ta da bi IPO mogao navesti Aramco da objelodani sve detalje o svojim finansijskim sredstvima. 

Posmatrači skeptični

Međutim, posmatrači sumnjaju da je saudijski kralj Salman taj koji je uistinu naredio da se odustane od projekta privatizacije Aramcoa. Smatraju kako su najave iz Rijada samo izmišljena priča puštena u svjetske medije kako bi se sačuvao ugled, analogno ranijim dešavanjima kada su izvori iz Kraljevskog divana bliski prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu koristili globalne medijske platforme da prenesu informacije namijenjene njegovim ciljevima.      

Reklama

Među najistaknutijim primjerima je i slučaj kada je princ Mohamed bin Salman prošle godine ostavio utisak da Rijad odobrava još uvijek nejasan mirovni plan Trumpove administracije za Bliski istok, uključujući i američko priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Saudijski kralj je to javno ispravio, nakon što se javnost u arapskim i muslimanskim zemljama uzburkala i optužila Saudijsku Arabiju da ”prodaje Palestinu”. U javnost su, također, procurile i informacije da je bivši saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Nayef ovisnik o narkoticima, i to nakon gnjeva i šoka kojeg je izazvala njegova smjena.     

Navode o tome da je Mohamed bin Salman odustao od IPO-a posmatrači argumentiraju time da kralj Salman rijetko izlazi u javnost ili obavlja javne aktivnosti. Prema tome, postoji mala vjerovatnoća da je on uključen u dešavanja u Kraljevini, dok je princ Mohamed bin Salman zapravo taj koji upravlja državom.    

Postepeno povlačenje

Vijesti koje su procurile u javnost o tome da kralj Salman otkazuje IPO nisu prvi takav slučaj, jer je primjetno da povlačenje dolazi postepeno. Tokom protekle sedmice, Reuters je u svom izvještaju naveo kako je dogovor zamrznut, što je saudijski ministar energije Khalid al-Falih demantirao, rekavši da Vlada ostaje posvećena IPO-u Aramca ”i to u vremenu koje sami odaberemo, odnosno kada uvjeti budu optimalni”.  

Reklama

Komentirajući vijest koja je objavljena prošle sedmice vezano za odgađanje IPO-a Aramcoa, visoki zvaničnik iz Saudijske Arabije je rekao: ”Iznenađeni smo što Reuters nastavlja postavljati ovakva pitanja u kojima se tvrdi da su planovi zaustavljeni, bez obzira na saopćenje da vlada nastavlja aktivne planove za IPO.”

Zvaničnik dodaje da je “vlasnik dionica Aramcoa Vlada Saudijske Arabije. Kralj Salman je delegirao IPO prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu i odboru koji uključuje ministre za energiju, finansije i ekonomiju. Ovaj odbor će donositi odluke o prirodi i vremenu IPO-a uz saglasnost Vlade.”

Međutim, prema izjavama anonimnih izvora za Reuters, kralj je poslao pismo Kraljevskom divanu krajem mjeseca juna u kojem se traži da se poništi plan IPO-a Aramca, te se navodi da je njegova odluka o tome konačna i neopoziva.

Reklama

U zemlji kojom dinastija Al Saud vlada već decenijama, nije neuobičajeno da kralj donosi konačne odluke. Međutim, primjetno je njegovo odsustvo sa scene u posljednjim velikim događajima koji utječu na temelje saudijske politike, a sada se dovodi u vezu sa posljednjom odlukom koja predstavlja snažan udarac za prinčev program reformi nazvan kao Vizija 2030, čiji je cilj transformacija saudijske ekonomije kojom trenutno upravlja država i koja ovisi o nafti, navodi Reuters.    

Neki investitori kažu da to, također, izaziva sumnje u saudijsko upravljanje IPO procesom i posvećenost povećanju transparentnosti u upravljanju ekonomijom. 

Dvije godine obećanja

Podsjetimo, Saudijska Arabija se protekle dvije godine pripremala za ponudu dionica Aramcoa na berzi. Saudijski zvaničnici su kontaktirali međunarodne berze, svjetske banke pa čak i predsjednika Donalda Trumpa kako bi promovirali svoj plan.

Izlistavanje vodeće nacionalne kompanije na berzi bio je ključna tačka u programu ekonomskih reformi u Saudijskoj Arabiji kojeg je prije nekoliko godina predstavio prijestolonasljednik. Inicijalna javna ponuda akcija, koja je kompaniji trebala dati vrijednost od oko 1,5 milijardi dolara a javnosti omogućiti da za 100 milijardi dolara postane vlasnik dijela dionica, najavljivana je kao najveći posao te vrste u historiji.  

Međutim, nakon zastoja sa kojim se projekat suočava već mjesecima, donosi se odluka o otkazivanju međunarodnog i lokalnog postupka inicijalne prodaje dionica kompanije, prije intervencije kralja Salmana da se plan zaustavi.

Izvor: Agencije