Trump na Twitteru: Karavani imigranata dolaze

Američki predsjednik, koji želi izgraditi zid na granici s Meksikom, nije od kongresa dobio potrebno finasiranje u usvojenom budžetu prošlog mjeseca (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru kako neće doći do dogovora o legaliziranju statusa mladih ilegalnih imigranata poznatih kao ‘Sanjari’ te istakao kako američko-meksička granica postaje sve opasnija.

“Graničari ne mogu korektno obavljati svoj posao na granici zbog smiješnih liberalnih demokratskih zakona” poput uhvati i pusti. Postaje sve opasnije”, napisao je Trump na Twitteru, javlja Reuters.

“Karavani stižu. Republikanci moraju ići s nuklearnom opcijom kako bi usvojili oštre zakon. Sada. Nema više dogovora o DACA!”.

Reklama

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom koji je Trump odlučio ukinuti prošle jeseni.

Reklama

Program štitio mlade ilegalne migrante od deportacije

Stvoren za pojedince koje su u Sjedinjene Američke Države ilegalno doveli njihovi roditelji isto tako ilegalni imigranti, program je štitio gotovo 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole

Trump je govorio kako je otvoren za dogovor s demokratama u Kongresu koji žele zaštititi program u zamjenu za prekidanje lančane imigracije prema kojoj useljenik može dovesti neograničen broj rođaka u SAD, prekid vizne lutrije i finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom.

“Meksiko poduzima tako malo, to nije ništa, u sprječavanju ljudi da uđu u Meksiko preko južne granice i zatim u Sjedinjene Države”, napisao je Trump.

Reklama

Trump je reagirao na članak stranice Buzzfeed o kretanju oko 1.500 migranta iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa po Meksiku, navodi France Presse.

Organizatori, grupa dobrovoljaca Pueblos sin frontersa (Narodi bez granica) pokušavaju organiziranjem grupa migranta zaštititi ih od vlasti, bandi i kartela kojima su redovne žrtve ako su izolirani.

“Meksiko mora zaustaviti priliv droga i ljudi, ili ću im zavrnuti pipu, NAFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika)”, nastavio je Trump na Twitteru i naglasio “potrebu zida”.

Američki predsjednik, koji želi izgraditi zid na granici s Meksikom, nije od kongresa dobio potrebno finasiranje u usvojenom budžetu prošlog mjeseca. Nada da će uvjeriti ministarstvo odbrane, koje je dobilo rekordan budžet, da deblokira potrebne svote.

Izvor: Agencije