Cavusoglu: Turska proizvodi svoje avione i helikoptere

Mevlut Cavusoglu smatra da bi se morali ponovo pokrenuti razgovori o moderniziranju sporazuma o carinskoj uniji (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, komentirajući izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o prodaji oružja Turskoj, istaknuo da Turska već proizvodi vlastite vojne avione i helikoptere.

Njemački šef diplomacije je, navodno, u vezi s izvozom oružja u Tursku, izjavio da Njemačka ne može udovoljiti svim zahtjevima Ankare po tom pitanju, dodajući da se radi o velikom broju zahtjeva te da je Berlin zamrznuo prodaju oružja toj zemlji.

“Ove vrste izjava, u stvari, daju povod samom jačanju naše obrambene industrije. U tom smislu, na svim poljima povećavamo domaću i nacionalnu proizvodnju. Proizvodimo vlastite vojne zrakoplove i helikoptere. Turska sigurno nikada neće biti bespomoćna”, rekao je Cavusoglu.

Reklama

‘Neispravan stav Angele Merkel’

Na novinarsko pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel u vezi s istim pitanjem, turski šef diplomacije je kazao da njemački političari na svakom koraku koriste Tursku u predizbornoj kampanji.

“Da nije bilo Turske, njemački političari vjerojatno ne bi našli neke druge teme tijekom predizborne kampanje. Kao što sam i ranije kazao, kao da su njemački izbori o Turskoj i kao da se održavaju u Turskoj. A svi znamo da Njemačka i Europa imaju i drugih tema. Siguran sam i da njemački građani imaju drugačija očekivanja od svojih političara”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako stav njemačke kancelarke prema Turskoj nije ispravan.

Reklama

“Njezin stav nije ispravan. Svi smo dužni da čak i tijekom predizborne kampanje zadržimo zdrav razum. Izbori će proći, ali prijateljstvo je trajno. Nakon toga ćemo ostati oči u oči s realnošću s kojom se suočavamo. Stoga, nadamo se da će Njemačka cijeli ovaj proces, kada se radi o njezinom stavu prema Turskoj, prebroditi s najmanjom mogućom štetom. Nadamo se da ćemo u idućem razdoblju zajedno s novom Vladom te zemlje naše odnose vratiti na prijašnju razinu”, kazao je Cavusoglu.

Merkel odbacila potpunu zabranu izvoza

Naglasio je da Njemačka treba promijeniti svoj stav i odnos prema Turskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u ponedjeljak prijedlog da se potpuno zabrani izvoz oružja u Tursku.

Reklama

Ona je rekla da je takva prodaja već na neki način ograničena, ali da Turska, kao članica NATO-a, ostaje ključni saveznik u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Merkel je to izjavila dan nakon što je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao da Berlin treba obustaviti veće isporuke oružja Turskoj, zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Izvor: Agencije