Planeti prijeti povećanje globalne temperature za 0,3 stepena

Svrha potpisivanja Pariskog sporazuma iz 2015. jest ograničenje globalnog zatopljenja (EPA)

Istupanje SAD-a iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama moglo bi do kraja stoljeća podići globalnu temperaturu na Zemlji za 0,3 stepena Celzija, izjavio je zvaničnik Svjetske meteorološke organizacije.

Deon Terblanche, voditelj Odjela za atmosferska istraživanja i zaštitu okoliša, koji djeluje pri ovom tijelu Ujedinjenih nacija, rekao je da je riječ o najgorem mogućem scenariju i o procjeni, s obzirom na to da nema klimatskih modela koji bi poslužili kao mjerilo potencijalnih posljedica odluke koju je u četvrtak objavio predsjednik SAD-a Donald Trump.

“U pitanju je procjena o dodatnom povećanju temperature za 0,3 stepena Celzija, a direktna je posljedica istupanja SAD-a iz sporazuma”, rekao je Terblanche na redovnom brifingu u Ženevi.

Reklama

Najgori scenarij i predviđanje

“To je najgori scenarij, najgore predviđanje i vjerovatno se neće uistinu dogoditi”, rekao je.

Svrha potpisivanja Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a to je učinilo gotovo 200 zemalja svijeta, jest ograničenje globalnog zatopljenja na manje od dva stepena do 2100. godine, uglavnom obavezivanjem na smanjenje emisije ugljičnog dioksida i ostalih toksičnih spojeva koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

UN je Trumpovu odluku nazvao “velikim razočaranjem za globalne napore da se smanji emisija stakleničkih plinova i unaprijedi globalna sigurnost”.

Reklama

Na pitanje je li Trump bio u pravu kad je rekao da će SAD i dalje biti najosvještenija zemlja u svijetu kad je okoliš u pitanju Terblanche je odgovorio da je njegova odluka kompleksna te da će trebati još vremena za njenu analizu.

Pitanje opstanka

“Na ličnom nivou zabrinuti smo, no kao organizacija ne toliko. Svakodnevno vrlo tijesno sarađujemo s američkim naučnicima na svim nivoima. Među njima ima mnogo vodećih svjetskih stručnjaka”, odgovorio je.

Naučnici su prije dvije godine upozorili da se povećanjem temperature već za jedan stepen posljedice zagrijavanja planete itekako osjećaju: suše, poplave, razorni cikloni i tornada te nestanak koralnih grebena.

Ali, plus dva stepena posebno će se odraziti na nivo okeana i njihovo zakiseljavanje, što je za brojne otočke države pitanje opstanka.

Izvor: Agencije