Putin i Tillerson u Moskvi o unapređenju odnosa Rusije i SAD-a

Lavrov: 'Udari SAD-a na vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava' (AP)

Sjedinjene Američke Države i Rusija su se dogovorile da zajedno rade na međunarodnoj istrazi o eventualnom hemijskom oružju upotrebljenom u Siriji, prenosi AP. 

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je danas, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojem je prisustvovao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, da postoji nizak nivo povjerenja između Moskve i Washingtona. 

“Veoma je nizak nivo povjerenja između dvije države”, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare poslije razgovora i dodao da dvije najveće nuklearne sile na svijetu ne mogu da imaju ovakve odnose.

Reklama

Tillerson je rekao da će biti formirane radne grupe koje će raditi na unapređivanju američko-ruskih odnosa i utvrđivanju problema.

Lavrov je rekao da su se Moskva i Washington dogovorili da je potrebno da UN istraže eventualno korištenje hemijskog oružja u Siriji.

On je rekao da Rusija smatra da nema potrebe usvajati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o napadu u Siriji dok se ne okonča istraga.

Reklama

Obnova linije vrućeg telefona

Ruski šef diplomatije je naveo da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao da obnovi vojnu vruću liniju sa SAD-om, ukoliko se Washington fokusira na borbu protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i drugih ekstremističkih grupa.

Govoreći o Siriji, Lavrov je kritikovao Zapad zbog nastojanja da svrgne sirijskog predsjednika Bashara al-Assada upozorivši da bi to podrilo međunarodne napore u borbi protiv ISIL-a i drugih ekstremista u Siriji.

On je naglasio da borba protiv ISIL-a treba da bude prioritet, a ne odlazak Assada sa vlasti.

Reklama

Povodom navoda o miješanju Rusije u američke izbore, Lavrov je ponovo je rekao da Moskva ne vidi “nijednu činjenicu čak ni nagovještaj činjenice” koji dokazuju te američke tvrdnje, prenosi AP.

Prethodne vojne operacije

Lavrov je govoreći o raketnom napadu SAD-a na Siriju podsjetio na prethodne vojne operacije Washingtona širom svijeta uključujući i napad na SR Jugoslaviju, izveden bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN.

“Kada je reč o Siriji, razgovarali smo o historijskim činjenicama i Rex mi je rekao da je on nov čovjek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću. Međutim, svijet je takav da, ukoliko ne učimo iz historije, ništa nećemo postići ni u budućnosti”, rekao je Lavrov.

Reklama

Ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN-a i Helsinški finalni akt“, prenosi Sputnjik.

“Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni dijelovi gradova, gađana je i ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva mjeseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Vijeću sigurnosti“, istakao je Lavrov.

On je kao primjer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su objesili nakon invazije Iraka, kao i ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija.

Reklama

“Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo vidjeli i jako dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primjera ne mogu da se sjetim. Zbog toga, kada je reč o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Assad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana. Dijalog mora biti inkluzivan, a o sudbini zemlje treba da rješavaju isključivo Sirijci“, zaključio je Lavrov.

Pitanje antiruskih sankcija nije bila tema dašnjih razgovora u Moskvi, rekao je američki državni sekretar. 

Kremlj je ranije objavio da nije predviđen sastanak Tillersona i Putina, a mediji su izvještavali da bi razlog tome mogle bi biti napetosti izazvane američkim raketnim napadom na sirijsku zračnu bazu prošle sedmice.

Reklama

Tillersonov prethodnik na dužnosti, John Kerry često se sastajao s Putinom i Lavrovim.

Putin je nekoliko puta primio upravo Tillersona dok je vodio Exxon Mobil, te ga lično odlikovao Ordenom prijateljstva – državnom nagradom Ruske Federacije.

Stoga se očekivalo da će se bivši naftaš sastati s Putinom za svog prvog posjeta Rusiji otkako je preuzeo dužnost državnog tajnika.

Reklama

Razgovori Lavrova i Tillersona

Prethodno je, na sastanku s Tillersonom, Sergej Lavrov izjavio je da prošlosedmični udari SAD-a na zrakoplovnu vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava i da je važno ne dopustiti da se takvi udari ponove, javio je Reuters.

“Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD-a, i kakve su istinske namjere američke administracije”, rekao je Lavrov na početku sastanka s Tillersonom, koji boravi u službenom posjetu Moskvi, u jeku tenzija povodom stanja u Siriji, prenosi Tanjug od agencije AFP.

Šef ruske diplomacije kazao je američkom kolegi da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke protuterorističke koalicije.

“Mnogo smo puta rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD-om”, rekao je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

‘Oštre razlike u stavovima’

Tillerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD-a s Rusijom uvijek ostati otvorene, ocijenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle precizirati polja od zajedničkog interesa.

Prema njegovim riječima, to se primjenjuje čak i kada su taktike različite.

“Želimo precizirati područja u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika”, objasnio je američki državni tajnik.

On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definirali američko-ruski odnosi, navodi Reuters.

Izvor: Agencije