Tillerson: Rusija da stane uz SAD, a ne uz Iran i Assada

Tillerson u srijedu treba razgovarati s Lavrovom (AP)

Američki državni sekretar Rex Tillerson u utorak je objavio ultimatum Rusiji, kojim od Moskve traži da se svrsta na stranu SAD-a i zemalja koje o Siriji imaju isto mišljenje kao i SAD ili da se prikloni Iranu, grupi Hezbollah i sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

U međuvremenu, Tillerson je nakon nakon hitnih sastanaka u Italiji s visokim diplomatima, sletio u Moskvu, gdje će u srijedu održati razgovore sa tamošnjim zvaničnicima, između ostalog, ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

 Tillerson je ranije rekao da je nejasno da li Rusija možda nije uzela zaozbiljno svoju obavezu da Siriju očisti od hemijskog oružja ili je, pak, samo “nesposobna za to”, prenosi AP.

“To, međutim, mrtvima nije mnogo važno”, istakao je američki državni sekretar.

“Ne možemo dozvoliti da se to ponovo dogodi. Želimo ublažiti patnje sirijskog naroda. Rusija može biti dio te budućnosti i igrati važnu ulogu. Ili može održati savez s tom grupom, za šta vjerujemo da na duže staze neće ići naruku ruskim interesima”, kazao je Tillerson.

SAD se, kako je naveo, nada da će Rusija odustati od podrške Assadu “jer su ga akcije, kao što je prošlosedmični hemijski napad, lišile svakog legitimiteta” te da će Moskva shvatiti da je stala na stranu “nepouzdanog partnera”, prenosi Reuters.

Kraj vladavine Assadove porodice

Prema Tillersonovim riječima, jasno je da SAD ne vidi nikakvu ulogu Assada u budućnosti Sirije ni u bilo kakvom mirnom rješenju za tu ratom razorenu zemlju, s obzirom na to da je on izgubio legitimitet.

“Svima nama je jasno da vladavini Assadove porodice dolazi kraj. Međutim, pitanje kako se ta vladavina završava i pitanje same tranzicije moglo bi biti veoma važno, po našem mišljenju, za trajnost i stabilnost u ujedinjenij Siriji”, istakao je Tillerson.

Nakon što je grupa G7 pozvala na diplomatske napore u cilju rješavanja sirijskog sukoba i stvaranja trajnog mira za ujedinjenu Siriju, Tillerson je izrazio nadu da “Assad neće biti dio te budućnosti”, prenosi AFP.

On je naveo da bi pregovori o prekidu vatre, u kojima su Rusija i Iran posredovali u kazahstanskoj prijestonici, mogli stvoriti zamajac ka širim pregovorima o političkoj tranziciji, kada bi pregovori u Astani uspjeli dovesti do trajnog primirja, ali “oni dosad nisu donijeli veliki napredak”.

Tillerson je to rekao nakon sastanka sa zemljama “koje razmišljaju kao SAD kad je riječ o Siriji”, a koji je nabrzinu dogovoren na marginama samita G7 u Italiji, nekoliko dana nakon što je SAD, prvi put, bombardirao Assadove snage.

Stav Washingtona prema Sjevernoj Koreji

Rusko-američki odnosi prolaze kroz najteži period od okončanja Hladnog rata, saopćilo je ranije u utorak Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

“Tokom predstojećih razgovora s Rexom Tillersonom u Moskvi, prvo bismo željeli znati koliko su Sjedinjene Američke Države svjesne potrebe za stabilizacijom i normalizacijom bilateralnih odnosa”, saopćilo je Ministarstvo, prenijela je agencija Tass.

Ministarstvo vanjskih poslova nada se da će planirani razgovori s Tillersonom u Moskvi biti produktivni, ali je izuzetno zabrinuto zbog stava Washingtona prema Sjevernoj Koreji.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navelo je u saopćenju da je izuzetno zabrinuto zbog mogućnosti da Sjedinjene Američke Države mogu odlučiti preduzeti unilateralnu vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije