Jemen: Koalicija pod vodstvom S. Arabije ubila osam žena i dijete

Glasnogovornik koalicije pod saudijskim vodstvom koja se bori u Jemenu nije bio dostupan za komentar (Reuters)

Avioni koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije pogodili su kuću sjeverno od jemenskog glavnog grada i ubili osam žena i jedno dijete, a ranjeno je deset osoba.

U zračnom napadu pogođena je kuća lokalnog plemenskog vođe u okrugu Arhab sjeverno od San'e, u srijedu navečer, kada su se u njoj okupili ožalošćena rodbina i prijatelji radi izražavanja saučešća nakon smrti jedne žene, rekli su svjedoci.

Glasnogovornik koalicije pod saudijskim vodstvom koja se bori u Jemenu nije bio dostupan za komentar, navodi Reuters.

Reklama

Savez uglavnom zalivskih arapskih zemalja bio je meta kritika nakon zračnog napada 8. oktobra na pogrebnu povorku u San'i, u kojem su ubili 140 ljudi, prema podacima UN-a, a koalicija je priznala grešku.

Ubijeni učenici i učitelj

Od početka intervencije arapske koalicije, koja želi zaustaviti pobunu šiitskih Husija, ubijeno je više od 7.400 osoba, povrijeđeno više od 40.000, a u zemlji vlada teška humanitarna kriza. 

Human Rights Watch (HRW) u četvrtak je objavio da su dva učenika i učitelj ubijeni 10. februara u zračnom napadu arapske koalicije u okrugu Nihm blizu San'e.

Reklama

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava ponovo je pozvala i koaliciju i pobunjenike “da bolje zaštite djecu u sukobima”.

Izvor: Agencije