Kurdistan će poštovati odluku o zabrani secesije

Vrijeme za početak nacionalnog dijaloga između Erbila i Bagdada, kako bi se riješile sve nesuglasice (EPA)

Regionalna vlada iračkog Kurdistana saopćila je u utorak da će poštovati odluku Saveznog suda koji je zabranio otcjepljenje tog regiona od Iraka.

“Vjerujemo da ova odluka mora postati osnova za početak sveobuhvatnog nacionalnog dijaloga između Erbila i Bagdada kako bi se riješile sve nesuglasice”, navedeno je u saopćenju Iračke Kurdistanske vlade, prenosi Reuters.

Irački Vrhovni savezni sud presudio je 6. novembra da nijedan region niti pokrajina ne može proglasiti odvajanje od Iraka, reagirajući na kurdski referendum o nezavisnosti, objavio je glasnogovornik ovog suda.

Reklama

Presuda je odgovor na zahtjev Vlade da se stavi tačka na bilo kakvu “pogrešnu interpretaciju” Ustava i da se potvrdi jedinstvo Iraka.

Sukob zbog referenduma

Reuters je naveo da je ovaj sud odgovoran za rješavanje sporova između centralne vlade u Bagdadu i regiona, uključujući Kurdistan.

Bagdad i Erbil sukobili su se zbog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra u Kurdistanu i spornim područjima.

Reklama

Većina Kurda (92 posto) podržala je nezavisnost na referendumu, koji je Bagdad osudio kao nezakonit.

Nakon referenduma, Bagdad je nametnuo Kurdistanu zabranu međunarodnih letova te poslao Vladine snage i provladinu miliciju da zauzme područja izvan regije na koja Kurdi polažu prava od 2014. godine, što je rezultiralo sukobima između snaga povezanih s Bagdadom i kurdskih Pešmerga.

Izvor: Agencije