Rusija povećava proizvodnju oružja za rat u Ukrajini

Ministar odbrane kaže da Rusija treba povećati obim i brzinu proizvodnje dok SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik oružanih snaga Valerij Gerasimov pregledavaju nove vrste oružja u Rostovu na Donu, Rusija, 1. maja 2024. [Rusko ministarstvo odbrane/Reuters]

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povećanje proizvodnje oružja za rat u Ukrajini, saopćilo je njegovo ministarstvo, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države odobrile odgođeni paket vojne pomoći vrijedan više milijardi dolara za ukrajinsku vladu.

Na sastanku u srijedu s najvišim ruskim vojnim zvaničnicima, Šojgu je rekao da je potrebno povećati obim, kvalitet i brzinu proizvodnje oružja, a također je naredio popravku jedinica na linijama fronta na istoku i jugu Ukrajine kako bi se poboljšala njihova efikasnost, objavilo je Ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Da bi se održao potreban tempo ofanzive… potrebno je povećati obim i kvalitet naoružanja i vojne opreme koja se isporučuje trupama, prvenstveno naoružanja”, rekao je Šojgu.

Dok ruske trupe napreduju na ključnim tačkama duž linije fronta od 1.000 km, neki ruski zvaničnici su izrazili zabrinutost da će američka pomoć eskalirati sukob.

Ukrajinskim trupama ponestaje municije. Brojčano nadjačani, bili su primorani da se taktički povlače iz najmanje tri sela na istoku zemlje.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, upozorio je u nedjelju da je zemlja u opasnosti da izgubi još više teritorije ako njeni zapadni saveznici brzo ne isporuče oružje.

Rusija je zauzela nekoliko sela u regiji Donjecka dok ojačava položaje na bojnom polju u oblasti Harkov.

Zelenski poručio da isporuke moraju biti brže

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da članice vojnog saveza nisu na vrijeme ispunile ono što su obećale Ukrajini.

“Ozbiljna kašnjenja podrške dovela su do ozbiljnih posljedica na bojnom polju”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 24. aprila više od 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući niz artiljerije, raketnih sistema, protutenkovske i ostale municije.

Zelenski je rekao da vitalno američko oružje počinje pristizati u Ukrajinu u malim količinama, ali da isporuke moraju biti brže jer su suočeni s napredovanjem ruskih snaga.

Ruska vojska napala je komandni štab južne grupacije ukrajinske vojske, koji se nalazi u luci Odesa, saopćilo je u srijedu Ministarstvo odbrane, ali nije navelo detalje.

Dok su ukrajinski tužioci rekli da su stambene zgrade i civilna infrastruktura u Odesi oštećene u noćnom napadu, južna vojna komanda je rekla da su pogođene administrativne i stambene zgrade, te medicinske i obrazovne ustanove.

Izvor: Agencije