Lider Hezbollaha: Ostavka premijera Libana je nelegalna

Hariri, koji je saopćio kako odlazi sa dužnosti prošle sedmice tokom obraćanja na TV-u iz Rijada, još se nije vratio u Liban (AP)

Lider libanskog pokreta Hezbollah kazao je kako je premijer ove bliskoistočne države trenutno pritvoren u Saudijskoj Arabiji i kako je njegova „primorana“ ostavka neustavna jer je donešena „pod pritiskom“.

Govoreći danas u Bejrutu, Hassan Nasrallah je rekao kako je siguran da je Saad Hariri bio primoran dati ostavku i kako je to, kako je nazvao, dio politike Saudijske Arabije za izazivanje sektaških tenzija u Libanu.

Hariri, koji je saopćio kako odlazi sa dužnosti prošle sedmice tokom obraćanja na TV-u iz Rijada, još se nije vratio u Liban.

Reklama

Nasrallah je naveo kako saudijski zvaničnici ne dozvoljavaju Haririju da se vrati u Liban i zbog toga „mi smatramo ostavku Haririja nelegalna i neispravna“.

„Proglašavamo da premijer Libana nije dao ostavku“, dodao je, kao i da je u Libanu „vladala stabilnost bez presedana u proteklim godinama“.

Rekao je kako je američki predsjednik Donald Trump sigurno znao planove da se Hariri primora na ostavku. Američki zvaničnici odbijaju komentirati Haririjev status.

Reklama

Susret Henzela i Haririja

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta, istakla je kako se Chris Henzel, otpravnik poslova u Rijadu, susreo sa Saadom Haririjem u srijedu, ali nije komentirala gdje se sastanak održao ili reći više detalja o statusu Haririja.

„Razgovori su bili osjetljivi, privatni i diplomatski. Svi smo ga vidjeli. Ako se govori o tome da li je zadržan ili o razgovorima Saudijske Arabije i premijera Haririja, uputit ću vas na vlasti Saudijske Arabije kao i na ured g. Haririja“, istakla je.

Nauert je dodala kako je Haririjeva ostavka „unutašnje pitanje koje ne želimo komentirati“.

Reklama

Ruski ambasador u Libanu Aleksander Zaspikin u četvrtak je zaprijetio da će proslijediti Haririjev slučaj Vijeću sigurnosti UN-a ukoliko se „dvosmislenost“ nastavi.

„Pitanje Haririjeva povratka u državu pitanje je suverenih prava Libana“, istakao je on u intervjuu za libanski kanal LBC.

Kućni zatvor ili privremeni pritvor

Libanski zvaničnici su naveli kako je Hariri vjerovatno ili u kućnom zatvoru ili u privremenom pritvoru u Rijadu.

Reklama

Njegova ostavka 4. novembra desila se istog dana kada je uhapšen veći broj saudijskih prinčeva, visokopozicioniranih ministara i biznismena tokom čistke koju je izveo novi antikorupcijski komitet predvođen saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Jean-Yves Le Drian, ministar vanjskih poslova Francuske, kazao je za radiostanicu Europe-1 kako Haririja, „koliko mi znamo“, saudijske vlasti ne drže u pritvoru.

Hariri je „slobodan da se kreće“, istakao je on u petak i dodao kako je na Haririju „da donese svoje odluke“. Le Drianov ured nije želio kazati otkud Francuska ima informacije o Haririju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao o Libanu, bivšoj francuskoj koloniji, tokom iznenadne posjete Rijadu u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera