Macron u Rijadu: Ne slažem se sa saudijskim stavom o Iranu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u četvrtak u iznenadni posjet Saudijskoj Arabiji, gdje je razgovarao sa saudijskim princem prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom usred sve većih napetosti između Saudijske Arabije i Irana zbog situacije vezane uz Libanon i Jemen.

Macron je u četvrtak navečer rekao da će neplanirano posjetiti Rijad ne bi li smanjio napetost između Saudijske Arabije i Irana.

Macron je taj iznenadni dolazak najavio u Dubaiju, gdje je završio jednodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Rast napetosti

Odluku sam donio “rano jutros”, rekao je ranije francuski predsjednik.

“Važno je sa svima razgovarati”, istaknuo je, dodavši da Francuska ima ulogu “u izgradnji mira”.

Najavio je da će sa saudijskim prijestolonasljednikom razgovarati o Iranu, Jemenu i Libanonu, čiji je premijer Saad Hariri neočekivano podnio ostavku dok je u subotu boravio u Rijadu.

Od proteklog se vikenda dodatno zaoštrio ton između Irana i Saudijske Arabije.

Napetost raste zbog Libanona, ali i Jemena, gdje se vodi krvavi rat u kojemu dvije bliskoistočne sile podupiru suprotstavljene strane.

Ta je zemlja na Arapskom poluotoku poprište najgore humanitarne krize na planetu, ističu Ujedinjeni narodi.

“Čuo sam veoma oštra stajališta” Saudijske Arabije “o Iranu koja se ne podudaraju s onim što ja mislim”, rekao je Macron, prenosi Hina.

“Čini mi se najvažnijim da sa Saudijskom Arabijom surađujemo u vezi s regionalnom stabilnošću, s obzirom na naše tijesne bilateralne veze.”

Bin Salman je objavio fotografije susreta na Twitteru, poručivši kako s francuskim predsjednikom jača saradnju dviju država.

Saudijska Arabija prije dva dana optužila je Vladu Libanona da je objavila rat Rijadu zbog “agresije” libanonskog pokreta Hezbollah, usljed čega je dodatno eskalirala već napeta situacija, koja prijeti destabilizacijom Libanona.

Neočekivani potez raspirio je strahove od eskalacije u regionalnoj podjeli između Irana i zaljevskih država, primarno Saudijske Arabije, u kojoj se Libanon nalazi na prvoj liniji.

Iran je u srijedu odbacio optužbe Bin Salmana, koji tvrdi da je ta država pokrenula “izravnu vojnu agresiju” nakon što je protuzračna obrana Saudijske Arabije presrela i uništila balističku raketu koju je na Rijad ispalila milicija pokreta Husi, koja kontrolira velike dijelove susjednog Jemena.

Macron Trumpu: ‘Ne pravite od Irana novu S. Koreju!’

U međuvremenu, Macron je u intervjuu za magazin Time rekao da je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa upozorio da bi izlazak iz nuklearnog sporazuma s Iranom mogao od te zemlje napraviti novu Sjevernu Koreju, prenosi Tanjug.

Dvojica čelnika razgovarala su o Iranu u listopadu, kad je Macron obrazložio Trumpu zbog čega treba podržati sudjelovanje SAD-a u sporazumu.

“Rekao sam: ‘Koja je Vaša druga opcija? Šta želite predložiti? Ako želite prekinuti kontakte s Iranom po pitanju nuklearnih aktivnosti, stvorit ćete novu Sjevernu Koreju. Koja je Vaša druga opcija? Da pokrenete rat, napadnete Iran? To bi bila ludost.'”

Izvor: Agencije