Meksički šef diplomatije: Pregovarati s Trumpom bez straha

Videgaray je ranije ugrozio svoj položaj jer je organizovao Trumpovu posjetu Meksiku (AP)

Novi meksički ministar vanjskih poslova izjavio je da će njegova zemlja “bez straha” pregovarati s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je najavio izmjenu, pa i raskid trgovinskih ugovora između dviju zemalja.

Luis Videgaray, blizak predsjedniku Enriqueu Peni Nietu, imenovan je prošle sedmice na poziciju ministra vanjskih poslova kako bi pokušao uspostaviti “konstruktivne” veze s budućom administracijom Donalda Trumpa.

Videgaray je morao dati ostavku na dužnost ministra finansija pošto je krajem augusta organizovao spornu posjetu Donalda Trumpa, tada kandidata za Bijelu kuću, Meksiku.

Reklama

“Pregovarat ćemo s puno povjerenja, bez straha, znajući koliko je Meksiko važan za SAD privredno, društveno i politički”, istaknuo je Videgaray na sastanku s meksičkim ambasadorima.

Bijes Meksikanaca

Trump je navukao bijes Meksikanaca svojom protivimigrantskom retorikom i predizbornim obećanjem da će izgraditi zid na granici dviju zemalja koji će platiti Meksiko.

Republikanski milijarder koji preuzima dužnost 20. januara, prouzrokovao je i pad vrijednosti meksičkog pesa, pošto su se ulagači zabrinuli zbog moguće izmjene ugovora o slobodnoj trgovini (Alena) koji su potpisali SAD, Meksiko i Kanada.

Reklama

Trump se još i obavezao da će radna mjesta u SAD-u štititi uvođenjem uvoznih carinskih nameta za kompanije koje se budu preselile u Meksiko.

Izvor: Agencije