Meksiko razočaran dodatnim mjerama SAD-a

Najavljuje se još dodatnih 20.000 graničara i bespilotne letjelice koje će nadzirati granicu (AP)

Meksiko je razočaran odlukom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da dodatno militarizira svoju južnu granicu, a najavljeni zid koji će dijeliti dvije države nije primjer spajanja i saradnje, piše Washington Post, prenoseći reakcije svog južnog susjeda nakon ovosedmičnog glasanja u Kongresu.

„Ograde nisu rješenje za problem migracija i one nisu u skladu sa sigurnim i modernim granicama“, izjavio je meksički šef diplomatije Jose Antonio Meade.

Prema njegovim riječima, mjere koje se najavljuju – još dodatnih 20.000 graničara i bespilotne letjelice koje će nadzirati granicu – nisu primjer razvoja regionalne saradnje.

Zakon predviđa i izgradnju zida u dužini 1.200 kilometara, što bi pomoglo u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice.

Uslov republikanaca

Sličan stav iznosi i demokratski kongresmen iz Texasa Henry Cuellar, čija se izborna jedinica nalazi kod graničnog prijelaza Larredo.

„Meksički biznis lideri su razočarani predloženom imigracijskom reformom, a na godišnjem nivou trgovinska razmjena iznosi više desetina milijardi dolara“, navodi ovaj kongresmen.

Dodatno ojačavanje granice sa Meksikom bio je uslov republikanaca da glasaju za reformu u Senatu, kako bi prihvatili mogućnost da ilegalni imigranti koji su sada u SAD, a ima ih više od 11 miliona, dobiju kroz određeno vrijeme mogućnost stalnog boravka i na kraju eventualno i američko državljanstvo.

Međutim, čak i to možda neće biti dovoljno da se uvjere republikanci, koji u Donjem domu Kongresa imaju većinu, da podrže zakon.

Izvor: Agencije