Meksiko razočaran dodatnim mjerama SAD-a

Najavljuje se još dodatnih 20.000 graničara i bespilotne letjelice koje će nadzirati granicu (AP)

Meksiko je razočaran odlukom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da dodatno militarizira svoju južnu granicu, a najavljeni zid koji će dijeliti dvije države nije primjer spajanja i saradnje, piše Washington Post, prenoseći reakcije svog južnog susjeda nakon ovosedmičnog glasanja u Kongresu.

„Ograde nisu rješenje za problem migracija i one nisu u skladu sa sigurnim i modernim granicama“, izjavio je meksički šef diplomatije Jose Antonio Meade.

Prema njegovim riječima, mjere koje se najavljuju – još dodatnih 20.000 graničara i bespilotne letjelice koje će nadzirati granicu – nisu primjer razvoja regionalne saradnje.

Zakon predviđa i izgradnju zida u dužini 1.200 kilometara, što bi pomoglo u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice.

Uslov republikanaca

Sličan stav iznosi i demokratski kongresmen iz Texasa Henry Cuellar, čija se izborna jedinica nalazi kod graničnog prijelaza Larredo.

„Meksički biznis lideri su razočarani predloženom imigracijskom reformom, a na godišnjem nivou trgovinska razmjena iznosi više desetina milijardi dolara“, navodi ovaj kongresmen.

Dodatno ojačavanje granice sa Meksikom bio je uslov republikanaca da glasaju za reformu u Senatu, kako bi prihvatili mogućnost da ilegalni imigranti koji su sada u SAD, a ima ih više od 11 miliona, dobiju kroz određeno vrijeme mogućnost stalnog boravka i na kraju eventualno i američko državljanstvo.

Međutim, čak i to možda neće biti dovoljno da se uvjere republikanci, koji u Donjem domu Kongresa imaju većinu, da podrže zakon.

Izvor: Agencije


Povezane

Dužnost onih koji žele zaštiti Ustavom zagarantovane lične slobode je pobrinuti se da se nadzor građana pod hitno nađe pod lupom javnosti.

Mišljenje autora
Published On 21 May 2013

Kriminalni posao vodili su svodnici iz Meksika, a žene, nerijetko maloljetnice, seksualno su iskorištavane u SAD-u.

Published On 17 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO