Video: Ruski udari na zapadnu koaliciju u Siriji

Piše: Hrvoje Ivančić

Prije 24 sata došlo je do desetak velikih eksplozija u blizini sirijsko-jordanske granice, u provinciji Damask. Aktivisti su u početku pomislili da je došlo do sukoba između pripadnika grupe ISIL i pripadnika Sirijske opozicije koji imaju položaje u okolini grada Damaska.

Reklama

Nakon nekoliko sati tišine, putem svog medijskog kanala na Twitteru, oglasila se grupa pod nazivom “Jaish Suriye Jadid – Nova sirijska vojska”, gdje su naveli da je u 14 sati po lokalnom vremenu njihova baza u blizini Jordana bila meta najmanje dvadeset zračnih napada ruskog zrakoplovstva.

Tzv. Nova sirijska vojska je grupa koja je prije šest mjeseci nastala kao rezultat američkog programa za obuku i naoružavanje sirijske opozicije za borbu protiv grupe ISIL-a. Nakon višemjesečne obuke stvoreno je nekoliko formacija koje okupljaju lokalne, već postojeće bataljone Slobodne sirijske vojske, koji su iz Sirije otputovali na obuku u Jordan.

Stvoreno je nekoliko grupa, a jedna od njih je “Nova sirijska vojska” koja je svoj prvi nastup u Siriji imala 4. ožujka ove godine, kada su iz Jordana pokrenuli napade na položaje ISIL-a uz sirijsko-jordansko granicu, da bi nakon dva dana borbe zauzeli bazu Al-Tanf i istoimeni granični prijelaz s Irakom, nekoliko kilometara od Jordana.

Reklama

Koristili i kasetnu municiju

Jedna od najvažnijih karakteristika ove i drugih grupa savezničke anti-ISIL koalicije, jeste da po potpisanom ugovoru, ne smiju ulaziti u sukobe sa sirijskom vladom i njihovim saveznicima u Siriji. Prvi razlog jeste što ove grupe koriste isključivo američka oružja, vozila i opremu, imaju sposobnost poziva zračnih napada itd. Stoga se može zaključiti da je borba protiv ISIL-a njihov jedini zadatak.

Njihov trenutni položaj nije slučajan. Nalaze se 150 kilometara od najbližih položaja sirijske vojske u okolici grada Damaska, a čak i u tom dijelu pobunjenici sa njima imaju primirje. Sirijska vlada nema dodirnih točaka.

Reklama

Ipak, jučer je potvrđeno iz Pentagona da je baza Al-Tanf pogođena s više od 20 projektila ruskog zrakoplovstva, koji su koristili i kasetnu municiju.

U napadu su ubijena četiri, a ranjeno 30 vojnika među kojima i britanski savjetnici. Uništeno je najmanje deset jordanskih i američkih vozila. Većina objekata je oštećena.

Glasnogovornik: Napali su bez razloga i upozorenja

Reklama

Razgovarali smo sa Omarom Abu Muhammedom, vojnikom i medijskim glasnogovornikom za opozicijske grupe u okolini Damaska.

  • Možete li reći što se točno dogodilo?

– Rusko zrakoplovstvo je, bez ikakve naznake, razloga ili upozorenja, za vrlo kratko vrijeme izvelo 30-ak zračnih napada. Koristili su i kasetnu municiju. Cilj nije bio slučajan.

  • Tko se u tom trenutku nalazio u Tanfu i kakve su posljedice?

– U trenutku napada, u bazi je bilo 50-ak vojnika Nove sirijske vojske, 30 vojnika grupe “Ahmed Abdo brigada” i 20 vojnika grupe “Jaish Sharqije”, članice Slobodne sirijske vojske, te nekoliko savjetnika anti-ISIL koalicije iz Jordana. Uništeno je dosta vozila, izgubili smo četiri vojnika nove sirijske vojske, preko 30 je ranjeno.

Reklama
  • Da li sa točnošću možete reći da se radilo o ruskom zrakoplovstvu?

– Da! Sve je jasno. Dobili smo odgovor od Amerike. Ogorčeni su. Anti-ISIL koalicija ne koristi kasetnu municju i sigurno ne pogađa pogrešnu metu više od 30 puta na istom mjestu, okruženu pustinjom. Nažalost, nikakve reakcije neće biti od onih koji nas fiktivno podržavaju.

Američka reakcija

U međuvremenu je stigla i reakcija službene osobe u Ministarstva obrane SAD-a.

“Rusko zrakoplovstvo je jučer izvelo seriju zračnih napada na bazu Al-Tanf u kojoj se nalaze anti-ISIL koalicijske grupe. Ovo je prvi put da ruski avioni nadlijeću ovo područje koje je stotinama kilometara udaljeno od položaja sirijske vlade”, naveli su.

Sjedinjene Američke Države su već ranije optužile rusku vojsku da pod svaku cijenu žele održati Assada na vlasti u Siriji, te da su spremni uništiti bilo kakvu vrstu opozicije. Rat u Siriji ulazi u šestu godinu, s najmanje 200.000 poginulih civila.

Izvor: Al Jazeera