Hodges: Konflikt će potrajati više godina

Ruske reakcije su, kaže Hodges, pretjerane jer se radi o raspodjeli oko 250 tenkova, naoružanih vozila i haubica na sedam država (Getty Images)

Glavni zapovjednik američke vojske u Europi general Ben Hodges, vjeruje da će konflikt sa Moskvom trajati još nekoliko godina i ističe da predsjednik Rusije Vladimir Putin, želi stvarati razdor između europskih država članica NATO-a i SAD-a.

Zbog toga, kako je rekao u intervjuu bečkim dnevnicima Standard i Presse, neophodno je da Zapad obazrivije prati kako Moskva, naprimjer u medijima u Njemačkoj i Italiji, investira.

Najnovije žustre reakcije Kremlja o planovima NATO-a za stacioniranje teške opreme u istočnoj Europi on smatra svjesnom pretjeranom reakcijom.

Reklama

“Radi se o pretjeranoj reakciji. Pogledajte samo brojke – oko 250 tenkova, naoružanih vozila i haubica, koje će biti raspodijeljene na sedam država”, ukazao je Hodges.

Na pitanje bi li Rusija mogla napasti državu članicu NATO-a, američki general je rekao da se nada da ne može.

Hodges: Putin ne želi borbu nego raspad NATO-a

Reklama

“Međutim, ne poznajem nikoga tko je računao s tim da će biti napadnut Krim. Moja odgovornost kao zapovjednika je da pripremim snage za sve moguće slučajeve. Siguran sam da Putin ne želi nikakvu borbu s NATO-om, ali sam isto tako uvjeren da želi vidjeti raspad NATO-a”, naglasio je on dodajući da se radi o zastrašivanju kako bi potencijalni agresor bio odvraćen od napada.

Kao naznaku da Rusija teži stvarati razdor između europskih članica NATO-a i SAD-a, američki general vidi u količini novca koju Moskva investira u medije u Europi.

Russia Today troši velike svote novca u Njemačkoj, ali i Italiji. To je hibridni rat. Nema dugih kolona ruskih tenkova koji upadaju u neku zemlju, već se radi na održavaju temperature tijesno ispod 100 stupnjeva, da se pravo izvrće, informacije šire i potiče sumnja”, rekao je Hodges.

Reklama

On upozorava da bi Rusija mogla stvoriti scenarij u jednoj zemlji NATO-a i onda reći da mora djelovati kako bi zaštitila etničke Ruse.

Hodges je naglasio da ova vrsta rata nije ništa nepoznato, ukazujući na činjenicu kako je započeo Drugi svjetski rat – na optužbama, dezinformacijama.

Važno je, kako ističe, da demokratske države na zapadu utvrde kako će opstati na informativnom prostoru ako jedna strana koristi lažne informacije umjesto raketa i artiljerije.

Reklama

Upitan o broju ruskih vojnika u Ukrajini, Hodges je kazao da je nemoguće dati točne brojke, jer se mogu mijenjati u roku od dva sata, budući da postoji mnoštvo pomicanja na rusko-ukrajinskoj granici.

‘Oprema dolazi iz industrijske baze jedne države’

Prema njegovim riječima, nesumnjivo postoji sustav za zračnu obranu, rakete dugog dometa i sredstva za elektronsko vođenje rata. “Toliko raketa je ispaljeno da je nemoguće da se one rade u podrumu jedne zgrade, već ta oprema dolazi iz industrijske baze jedne države koja osigurava stalnu opskrbu streljivom i gorivom”, naglasio je Hodges.

Reklama

On je istaknuo da ne predstavlja nikakvo kršenje sporazuma NATO-Rusija to što SAD obučava ukrajinske vojnike na zahtjev Kijeva.

“Mogu samo podsjetiti kako je general Gračov 1995. došao u sjedište NATO-a da bi razgovarao kako ruski vojnici mogu biti uključeni u Bosni. On je dobio aplauz. Mi ljudi u uniformi želimo suradnju i možemo se brzo vratiti suradnji čim se Rusija povuče s Krima, poštuje suverenitet Ukrajine i kontrolira pobunjenike”, poručio je Hodges.

Najavu Rusije da će proizvesti 40 novih nuklearnih raketa on je okarakterizirao neodgovornom. “Što je Zapad učinio da Putin vjeruje da mu je potrebno 40 novih nuklearnih oružja. Ništa. Tko ga je provocirao”, upitao je on, dodajući da je ovo problem koji će potrajati nekoliko godina.

Istovremeno je naglasio da bi razoružanje, usljed ovakve agresije, samo ohrabrilo nekog poput predsjednika Putina.

Izvor: Agencije