Kralj Jordana: U toku borba unutar islama

Jordanski kralj Abdullah II obratio se Evropskom parlamentu. Govorio je o potrebi veće angažiranosti Jordana i ostalih arapskih zemalja na Bliskom Istoku u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Ovo je borba kojoj se moraju posvetiti prije svega muslimanske nacije. Ovo je borba unutar islama. Opasnost ekstremizma mora se vidjeti onako kako treba, globalno”, kazao je jordanski kralj.

“Bio je to prilično kratak govor, usmjeren na ključne probleme na Bliskom Istoku, kao i one koje arapske zemlje dijele s Evropom”, izvijestila je Jacky Rowland, reporterka Al Jazeere.

Reklama

Rowland je dodala da je u ovom trenutku, na vrhu liste tih problema je ISIL, odnosno rat koji se vodi na granicama Jordana.

Zbrinjavanje izbjeglica

“Kao posljedicu rata, Jordan je prihvatio blizu 1,4 miliona sirijskih izbjeglica. Kralj Abdullah rekao je da je borba protiv ISIL-a problem koji se tiče i Evrope i arapskog svijeta.

Reklama

Također, istakao je problem nepostojanja mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca. Rekao je kako je nepostojanje tog procesa zapravo štetan primjer dvostrukih standarda unutar međunarodne zajednice.

Kralj Abdullah nije od Evrope tražio veću pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica. Ipak, dao je kao primjer probleme s kojim se Jordan nosi. Rekao je da bi to bilo isto kao da Francuska primi cjelokupno stanovništvo Belgije kao izbjeglice. Dakle, poruka je bila sasvim jasna. Postavlja se pitanje hoće li evropske države pristati prihvatiti veći broj sirijskih izbjeglica”, kazala je reporterka Al Jazeere.

Suzbiti animozitete

Reklama

Kralj Abdullah II pozvao je Evropljane da suzbiju animozitete prema islamu koji pridonose jačanju ekstremizma među muslimanima, uključujući i one koji su se iz evropskih zemalja otišli boriti na Bliski istok.

U govoru održanom pred Evropskim parlamentom u Strazburu Abdullah je pohvalio iznimnu hrabrost Evrope kada je u pitanju reakcija na napade, poput onoga u januaru u Parizu.

Grupu ISIL usporedio je s nacizmom – “ekspanzionističkom ideologijom koja se temelji na mržnji”.

Pozivajući na saradnju u borbi protiv nasilja, kralj je izjavio da evropske vlade moraju promovirati međusobno poštovanje i uključivo društvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije