Mediji: Menadžeri VW-a se plaše putovati u SAD

Volkswagen se nalazi pod američkom istragom i mogao bi se sučeliti s kaznom i do 18 milijardi dolara (EPA)

Menadžeri njemačkog proizvođača automobila Volkswagen (VW) strahuju od putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je njemački list Sueddeutsche Zeitung, navodeći da su američki istražitelji zaplijenili pasoš jednom zaposleniku kompanije na putovanju u toj zemlji, prenosi Hina.

Pozivajući se na izvore iz kompanije, Sueddeutsche Zeitung je objavio da Volkswagen vjeruje kako istražitelji žele spriječiti menadžera u izbjegavanju ispitivanja ili krivičnog gonjenja u vezi sa skandalom zbog emisije plinova kod dizelskih vozila.

No, glasnogovornik VW-a je saopćio da zaposlenici te kompanije i dalje putuju u SAD, a sve ostalo su nagađanja.

Reklama

Volkswagen se nalazi pod američkom istragom i mogao bi se sučeliti s kaznom i do 18 milijardi dolara, budući da je priznao da je namjerno namještao ispitivanja emisije vozila s dizelskim motorom.

Kritike na račun kompanije

Marija Nichols, voditeljica kalifornijske agencije za zaštitu okoliša koja vodi istragu, kritizirala je ponašanje kompanije u skandalu.

Reklama

Navodeći osobu koja je upoznata sa slučajem, list napominje da je sada malo vjerovatno da će novi izvršni direktor Volkswagena Matthias Mueller putovati u SAD u drugoj polovici novembra, kako je bilo planirano.

“Trebamo pravnu sigurnost još dok je ovdje, prije nego što odleti u Sjedinjene Američke Države”, navodi list riječi člana menadžmenta grupe.

Ne postoji službeni plan da će novi izvršni direktor VW-a putovati u SAD, a iz kompanije su do sada odbili komentirati pitanje je li takvo putovanje vjerovatno.

Izvor: Agencije