VW: Problemi sa još 800.000 vozila

Volkswagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj historiji (AP)

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) saopćila je kako je otkrila „nedosljednosti“ prilikom utvrđivanja nivoa emisije ugljen-dioksida, čime bi moglo biti obuhvaćeno još približno 800.000 vozila.

Kako navodi VW, preliminarnom istragom je utvrđeno da bi detektovane nedosljednosti mogle koštati kompaniju gotovo dvije milijarde eura, prenosi Reuters.

„Rukovodstvo VW-a će odmah početi dijalog sa odgovornim vlastima vezano za posljedice ovog otkrića“, saopćeno je iz te kompanije.

Volkswagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj historiji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom svijeta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih plinova na laboratorijskim testovima, navodi francuska agencija AFP.

Širenje istrage

Ranije su američki regulatori za zaštitu životne sredine obavijestili njemački koncern o proširenju istrage u vezi sa prevarom na testovima za mjerenje emisije štetnih plinova.

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proširila je istragu na automobile brendova Porsche, Audi i još neke modele automobila koje je taj koncern proizveo od 2014. godine sa 3,0-litarskim dizel-motorima jer je i u njih, kako se navodi, instaliran softver za manipulacije vrijednostima ispušnih plinova, prenosi Reuters.

Kako je saopćila EPA, pomenuti softver sadrži tajmer koji omogućava da automobil drugačije radi prilikom testiranja nego u uobičajenim uvjetima na putu kada, prema tvrdnjama EPA-e, automobil ispušta i do devet puta više azot-oksida nego u laboratorijskim uvjetima, prenosi AP.

Ovim problemom je, tvrdi EPA, pogođeno 10.000 automobila, među kojima su modeli VW Touareg za 2014. godinu, Porsche Cayenne za 2015. i Audi A6 za 2016. godinu, A7 quattro, te modeli A8 i Q5.

Izvor: Agencije


Povezane

Samo Volkswagen mora s tržišta povući blizu devet miliona vozila s nedostacima, vozila povlači čak i Bentley.

Published On 29 Oct 2015

Volkswagen je uknjižio prvi gubitak u posljednjih deceniju i po. Ova njemačka automobilska kompanija u trećem kvartalu zabilježila je gubitak od 3,5 milijardi eura. Gotovo je izvjesno da će skandal u vezi sa manipulacijama vrijednosti izduvnih gasova uticati i na dobit u čitavoj 2015. godini.

Published On 28 Oct 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO