Porošenko sa kazahstanskim predsjednikom

Nakon sastanka sa Lukašenkom, Porošenko se sastaje sa Nazarbajevom (EPA)

Prozapadni ukrajinski predsjednik, Petro Porošenko, sastao se u Kijevu s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, a nakon njega u ukrajinsku prijestolnicu stiže i predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, što se može protumačiti kao zahlađenje odnosa između Rusije i njenih tradicionalnih saveznika.

Također se u nedjelju u Minsku očekivao novi krug pregovora Kijeva i pobunjenika, radi obnove mirovnog procesa, ali nije bilo zvanične potvrde o ovome.

“Nema nikakvih novih informacija o vremenu susreta u Minsku”, rekao je u nedjelju za AFP Denis Pušiljin, predstavnik samoproglašene republike Donjecka (DNR).

Reklama

Podrška Bjelorusiji

Izvori bliski ukrajinskoj vlasti, tvrde da će Lukašenko, dugogodišnji saveznik Rusije kojeg Zapad kritikuje zbog nedemokratskog načina vladanja i koji nije htio podržati proruske separatiste u Ukrajini, zatražiti od Kijeva podršku u približavanju Bjelorusije Evropi.

Bjeloruski predsjednik je rekao u razgovoru s Porošenkom da je voljan sve učiniti kako bi pomogao Ukrajini da smiri krvav oružani sukob na separatističkom istoku.

Reklama

“Učinit ćemo sve da ovdje zavlada mir”, rekao je Lukašenko a prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

 U oružanom sukobu u Ukrajini koji je izbio u aprilu, poginulo je više od 4700 ljudi.

Njemačka, glavni evropski posrednik u ukrajinskoj krizi, ove sedmice je u više navrata isticala važnost “fizičkog” susreta pobunjenika i kontaktne grupe u koju ulaze predstavnici Ukrajine i Rusije.

Reklama

Kancelarka Angela Merkel u subotu je telefonski razgovarala s Porošenkom o tom pitanju.

I američki potpredsjednik Joe Biden je u subotu putem telefona razgovarao s Porošenkom o procesu iz Minska i o finansijskom stanju u Ukrajini, pri čemu je ukrajinski predsjednik zahvalio SAD-u za pomoć, navodi se u sažetku njihova razgovora.

Glavni kamen spoticanja između sukobljenih strana jest zahtjev separatista da Kijev nastavi finansirati separatistička područja iz proračuna, što je prekinuo sredinom decembra.

Reklama

Poništavanje izbora

Kijev, s druge strane,  traži da se ponište rezultati izbora koje su pobunjenici organizirali u novembru u dvije samoproglašene republike.

Nakon posjeta bjeloruskog predsjednika Kijevu, danas bi se Porošenko trebao sastati sa njegovim kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom.

„Lukašenko i Nazarabajev su uvidjeli slabost Vladimira Putina i žele da im “Ukrajina pomogne da poboljšaju odnose sa Evropom”, rekao je za AFP visoki ukrajinski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Neki analitičari misle da se Lukašenko i Nazarbajev, predsjednici bivših sovjetskih republika koje graniče s Rusijom, boje za svoju nezavisnost nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima i nakon ruske potpore pobunjenicima u oružanom sukobu na istoku Ukrajine.

Dvojica predsjednika su javno podržala teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, uz opasnost da se ne svide Moskvi.

Izvor: Agencije