EK pokrenula postupak protiv Hrvatske

Evropska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske predviđen Članom 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora i o tome će uskoro izvijestiti zemlje članice, doznaje se u ponedjeljak iz izvora EK-a.

U petak su potpredsjednica EK-a Viviane Reding, koja je zadužena za pravosuđe i Štefan Fule, zadužen za proširenje Evropske unije, obavijestili kolegij komesara o hrvatskom kršenju evropskog uhidbenog naloga i dobili podršku cijele Komisije da se aktivira Član 39.

Uskoro će EK o tome obavijestiti zemlje članice, jer Član 39. predviđa konsulutacije sa zemljama članicama, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera.

Reklama

Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tome, a nakon toga će se odlučiti koje će mjere biti poduzete protiv Hrvatske, prenosi Hina.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da će to najvjerovatnije biti uskraćivanje novca za priremu za ulazak u šengenski prostor.

‘Do milijardu eura’

Reklama

Alternativa tome bila bi uvođenje postpristupnog monitoringa, protiv čega se EK-a protivila prije ulaska Hrvatske u EU, dodaje taj izvor.

Član 39. omogućava Komisiji da do kraja razdoblja koje traje do tri godine nakon pristupanja može, na zahtjev neke države članice ili na svoju vlastitu inicijativu, poduzeti odgovarajuće mjere i odrediti uvjete i načine njihove provedbe u slučaju ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili provedbi evropske pravne stečevine.

Portal Index piše da bi, zbog tvrdoglavosti hrvataskog premijera Zorana Milanovića oko takozvanog lex Perkovića, Hrvatska mogla izgubiti i do milijardu eura.

Reklama

Iz Ministarstva pravde Hrvatske prošle sedmice su saopćili da bi se izmjene lex Perkovića mogle naći na sjednici Vlade ove sedmice, ali bi stupile na snagu tek u julu iduće godine.

Problem je nastao nakon što je Vlada neposredno prije ulaska Hrvatske u EU donijela zakon kojim propisuje zastaru za krivična djela počinjena prije 2002. godine.

Milanović je tada rekao da se ovakvom odredbom od progona pokušavaju zaštititi hrvatski borci, ali zakon je kolokvijalno odmah prozvan lex Perković, s obzirom na to da se njime onemogućava izručenje Josipa Perkovića, koga Njemačka traži zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Reklama

Građani očekuju kaznu

Čak 63,2 posto birača smatra da će EU kazniti Hrvatsku zbog izmjene i neprimjenjivanja evropskog uhidbenog naloga, dok svega 33,5 posto njih smatra da do kazne neće doći, pokazuju rezultati istraživanja Dnevnika zagrebačke Nove TV.

Dok s EU-om traju sporovi u vezi s evropskom potjernicom, 39,7 posto birača smatra da još ima mjesta za pregovore, a da u spor nije ni trebalo ulaziti smatra 33 posto birača.

Reklama

Da se moglo i bolje ispregovarati misli 19,1 posto birača.

Ovakvim postupcima čak 56 posto birača misli da Vlada štiti pojedince, a 33,2 posto birača smatra da želi zaštititi sve, pa i branitelje.

Na pitanje ko je u ovom slučaju u pravu gotovo polovina ispitanika, njih čak 47,3 posto, smatra kako je EU u pravu, a da je Hrvatska u pravu misli 38,8 posto birača. Tek 13,9 posto birača ne zna.

Značajan broj od 43,9 posto građana ili ne zna ili ne razumije o čemu se radi u slučaju evropskog uhidbenog naloga. Sve o tome zna 24,4 posto birača.

Izvor: Agencije