Nelson Mandela otpušten iz bolnice

Lider borbe protiv apartheida i bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela je otpušten iz bolnice i vratio se svojoj kući nakon što je bio liječen zbog plućne infekcije, javili su predstavnici Vlade.

“Madibino stanje i je i dalje kritično i povremeno je nestabilno”, saopćeno je u nedjelju iz ureda predsjednika Južnoafričke republike. Madiba je naziv koji Mandelin klan koristi za bivšeg predsjednika.

“Njegov liječnički tim je uvjeren da će u svom domu u Houghtonu imati isti nivo intenzivne njege koju je imao u Pretoriji”, navedeno je u saopćenju.

Reklama

Izjava porodice

Ova izjava dolazi nakon što je tokom vikenda objavljena izjava člana porodice, u kojoj je navedeno da je Mandela otpušten iz bolnice, a koju je negirao Mac Maharaj, glasnogovornik predsjednika.

Prošle sedmice je saopćeno da je Mandela (95) u kritičnom, ali stabilnom stanju i od tada više nije bilo zvaničnih saopćenja što se tiče njegovog zdravstvenog stanja.

Reklama

Nelson Mandela se od 8. juna liječio u jednoj privatnoj bolnici u Pretoriji od infekcije pluća. Nedugo nakon što je hospitaliziran, bilo je rečeno da se prvi crni predsjednik Južnoafričke republike nalazi na aparatima za održavanje u životu, a poslije toga je u više navrata saopćavano da je njegovo zdravstveno stanje teško, ali sve bolje.

Izvor: Al Jazeera i agencije