Obama Mandelu nazvao svjetskom inspiracijom

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je bivšeg južnoafričkog lidera Nelsona Mandelu, nazvavši ga u subotu „svjetskom inspiracijom“.

Prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država je, nakon razgovora sa predsjednikom Južnoafričke Republike Jacobom Zumom u glavnom gradu ove države Pretoriji, rekao da je Mandelin primjer „svjetionik snage principa i zalaganja za ono što je ispravno“.

Mandela, koji je bio prvi tamnoputi južnoafrički predsjednik, u teškom je stanju u bolnici, gdje je primljen prije skoro sedam dana.

Nešto ranije, Obama je odlučio da neće ići u posjetu Mandeli iz poštovanja prema njegovoj porodici, kazao je neimenovani zvaničnik.

„Predsjednik i Prva dama susrest će se privatno s članovima obitelji Mandela kako bi im prenijeli želje i molitve u ovom teškom trenutku“, izjavio je on.

„Iz obzira prema mirovanju i zdravstvenog stanja Nelsona Mandele, te zbog želje njegove porodice, neće ići u bolnicu.“

Historijska veza

Zuma je istakao da su Obama i Mandela historijski povezani jer su prvi tamnoputi predsjednici svojih država i da su time ispunili san više miliona ljudi iz Afrike i dijaspore koji su nekada bili potlačeni.

Obama, koji putuje sa porodicom, doputovao je u petak navečer u Južnoafričku Republiku iz Senegala. Tokom boravka u Južnoafričkoj Republici, američki predsjednik posjetit će otok Roben, gdje je Mandela bio zatvoren 18 godina.

Barack Obama susreo se s herojem borbe protiv aparthejda 2005. godine, dok je bio mladi senator. Od tada su razgovarali u nekoliko navrata telefonom.

Izvor: Agencije