Optužbe mikrokreditnim kućama u Britaniji

U Velikoj Britaniji rastu kritike na račun mikrokreditne industrije, a čine je kompanije koje nude kratkoročne novčane pozajmice sa visokom kamatom.

Tržišni analitičari, uključujući i jednog dobitnika Nobelove nagrade, optužili su mikrokreditne kuće da namjerno ciljaju na najugroženiji sloj stanovništva.

Al Jazeerin reporter Laurence Lee izvještava iz Gillinghama, gdje ekonomisti tvrde da je zaduživanje izmaklo kontroli.

Reklama

Sedam puta zaduživanje

Jay Barron posljednje dvije godine proveo je u očaju. Dok je tražio novi posao, od mikrokreditne kuće posudio je 225 dolara. Nije ih mogao vratiti na vrijeme, tako da se ponovo zadužio. I tako sedam puta.

Na kraju, dugovao je pet hiljada dolara. Sada dug otplaćuje redovno, ali je zbog maltretiranja kreditora morao promijeniti broj telefona.

Reklama

“Samo vas nazovu i odmah kreće maltretiranje. Veoma su grubi. Ne zanima ih u kakvoj ste situaciji. Prijetili su mi sa utjerivačima dugova. Samo im je stalo do novca”, priča Barron. 

Gillingham je predgrađe u istočnom Londonu. Trgovaca je sve manje, osim mikrokreditora. Četiri samo u jednoj ulici. I dok većina stanovništva jedva spaja kraj s krajem, njima posao cvjeta.

“Očigledno je da se mikrokreditne kuće otvaraju u mjestima koja su najviše pogođena ekonomskom krizom. Zato ih kritičari sve češće opisuju kao legalne zelenaše. Sada se vode mnoge istrage koje pokušavaju ispitati imaju li mikrokreditne kuće minimum etike u poslovanju sa svojim klijentima”, izvještava naš reporter. 

Reklama

Ured za savjetovanje građana je prebukiran.

“Zaduženost je šokantna. Prosječna zaduženost ljudi koji dolaze kod nas je 50 hiljada eura. A tokom prošle godine imali smo 36 hiljada klijenata koji ukupno duguju milijardu i 800 miliona eura”, govori Dan McDonald.

Suočena sa burom kritika, mikrokreditna industrija insistira na tome da ipak pomaže ljudima u nevolji.

Reklama

“Mikrokreditne kuće će pokušati vratiti novac koji im se duguje. Ali oni su odgovorni kreditori i ukoliko dužnik ima problema, oni će mu pomoći na način da će reprogramirati otplatu duga, odnosno da će je prolongirati”, objašnjava Russell Hamblin-Boone iz Udruženja finansijskih potrošaća.

Na kraju hodnika u šoping centru smještena je jedina kancelarija sindikata dužnika u ovom dijelu zemlje. Radi devet sati sedmično.

Prodati auto, pa ga otkupiti

Reklama

To je jedina opcija za pravnu pomoć. Muhammad Junus, dobitnik Nobelove nagrade za mikrofinansijsku šemu za siromašne, smatra da je Britanija sve uradila naopako.

“Mi naplaćujemo efektivne kamatne stope od 15 posto godišnje, dok kamatne stope mikrokreditnih organizacija iznose i do dvjesto posto. Je li to pošteno?”

U međuvremenu, kreditori nalaze nove načine da namame nove klijente. Agenciji možete prodati svoje auto, pa ga zatim u ratama otkupiti nazad.

Vlada ove države tvrdi da se zaduženost mora smanjiti, ali na ulicama, događa se upravo suprotno.

Izvor: Al Jazeera