Musharraf na suđenju zbog ubistva Bhutto

Pakistanska policija deaktivirala je bombu postavljenu u blizini kuće bivšeg vojnog lidera Pakistana Perveza Musharrafa.

On se u utorak pojavio pred sudom zbog optužbi vezanih za atentat na Benazir Bhutto.

To je jedan od tri postupka koji se vode protiv Musharrafa od kada se prošlog mjeseca vratio u zemlju.

Reklama

Suđenje u Islamabadu prati novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Neredi ispred zgrade suda, jer su se pristalice Perveza Musharrafa sukobile sa njegovim protivnicima.

Haotične scene

Reklama

Haotične scene poput one u utorak prate bivšeg vojnog lidera koji se posljednjih dana nekoliko puta pojavio pred sudom.

Pored optužbi za izdaju, optužen je i za to što se nije pobrinuo za adekvatno osiguranje koje bi spriječilo smrt Benazir Bhutto, bivše premijerke ubijene 2007. godine na predizbornom skupu.

Advokat Perveza Musharrafa Salman Safdar je rekao: “Slučaj Tužilaštva, u suštini, zasnovan je na posrednim dokazima. A kakvi su to dokazi, obavijeno je velom misterije”.

Reklama

Musharraf je okončao samoinicijativno četverogodišnje progonstvo prošlog mjeseca da bi, kako je izjavio, spasio Pakistan. Sada je, čini se, važnije pitanje da li može da spasi sebe.

Davno je nestala vojna uniforma koja mu je pomogla da dođe na vlast, kao i otmjena odijela koja je nosio nakon što je od generala sa četiri zvjezdice zvanično postao predsjednik.

Danas izgleda kao čovjek suočen sa neizvjesnom budućnošću. Nekadašnje aure samouvjerenosti i autoriteta više nema.

Reklama

‘Dodir sa stvarnošću’

“Mislim da je bio previše plitak. Nije bio drugačiji ni kad je bio na vlasti. Sada se vratio, misleći da će ga ljudi prihvatiti i da je pred njim sjajna politička budućnost. To samo pokazuje da je izgubio dodir sa stvarnošću”, ocijenio je vojni analitičar Talat Masood.

Musharraf je uhapšen u petak i time postao prvi vojni komandant koji je završio u pritvoru. A optužbe s kojima se suočava dokaz su da visokorangirani oficiri, koji su decenijama kontrolirali Pakistan, više nisu iznad zakona.

Aktuelna prijelazna Vlada želi da se distancira od slučaja koji smatra “politički problematičnim”. U dokumentu poslanom Vrhovnom sudu, navodi se da sa suđenjem Musharrafu “ne treba žuriti”.

“Zbog odbijanja privremene Vlade da se bavi slučajem protiv Perveza Musharrafa, presudu će vjerovatno morati da donese naredna vlast u Pakistanu. A to će biti slaba utjeha bivšem vojnom lideru. Jedan od favorita za premijersku poziciju nakon izbora zakazanih za 11. maj je Nawaz Sharif, bivši premijer kojeg je Musharraf svrgnuo s vlasti i koji od tada traži njegovo pogubljenje”, izvijestio je Tyab.

Izvor: Al Jazeera