Musharraf prebačen u zatvorski pritvor

Musharraf je četiri godine proveo u samonametnutom egzilu (Reuters)

Pakistanska policija premjestila je u petak bivšeg predsjednika te države Perveza Musharrafa u pritvor u svom sjedištu u Islamabadu, nekoliko sati nakon što je sud naložio da se Musharraf stavi u kućni pritvor, izjavio je glasnogovornik bivšeg lidera Mohammad Amjad.

On je rekao da je policija provela Musharrafa iz njegove kuće na obodu grada u posebnu sobu za posjetioce u gradskom sjedištu policije, gdje će provesti dva dana u pritvoru pred sudsko saslušanje, prenosi Reuters.

Prema Amjadu, policija je premjestila nekadašnjeg šefa države, jer jedan viši policijski zvaničnik nije dostavio papirologiju, neophodnu da bi se ispoštovao sudski nalog za njegovo držanje u kućnom pritvoru.

Pakistanska policija je ranije u petak uhapsila Musharrafa u njegovom domu u Islamabadu i privela ga na Sud, gdje je optužen za izdaju dok je bio na vlasti, ali mu je poslije toga bilo dozvoljeno da se vrati kući.

Sudija je u četvrtak izdao naređenje da on bude uhapšen.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder kaže da se Musharraf dobrovoljno predao.

Kandidatura

„Postoji mnogo slučajeva protiv njega, ali nijedan vojni vladar Pakistana nikada nije osuđen. Bit će interesantno vidjeti šta se dalje dešava.“

Musharraf, koji je Pakistanom vladao od 1999. do 2008. godine, vratio se u Pakistan prošle godine, nakon skoro četiri godine samonametnutog egzila.

Iako se želio kandidirati na izborima, Musharraf se sada suočava sa nizom optužbi.

Ranije su desetine policajaca blokirale glavni put koji vodi do ranča, gdje se nalazio bivši predsjednik Pakistana.

“Sud iz Islamabada je otkazao Musharrafovu kauciju i naredio njegovo hapšenje u slučaju pritvaranja sudija“, izjavio je u četvrtak za agenciju Reuters Mohammad Amjad, generalni sekretar Musharrafove stranke Svepakistanske muslimanske lige (APML).

Pakistanska vojska je upravljala državom više od polovine njene 66-godišnje historije, kroz vojne udare ili radom iza kulisa. Čak i kada je civilna administracija na vlasti, vojna lica određuju stranu i sigurnosnu politiku.

Izvor: Al Jazeera i agencije