Maratonska svemirska šetnja zbog kvara

Ovo je šestočlanoj posadi ISS-a već treća ovosedmična šetnja (NASA)

U osmosatnoj svemirskoj šetnji ruski su astronauti instalirali dvije kamere s vanjske strane Međunarodne svemirske stanice za kanadski video-stream, a onda su zbog kvara morali demontirati svu tu opremu.

Zapovjednik Oleg Kotov i navigator Sergej Rjazanski izašli su iz stanice u 14 sati po srednjeevropskom vremenu dok je ISS bio na 420 km iznad Australije, rekao je komentator misije Rob Navias tijekom NASA-ina televizijskog prenosa šetnje.

U prvom dijelu planiranog sedmosatnog izlaska iz ISS-a ruski su astronauti za firmu UrtheCast Corp iz Vancouvera postavili video kameru visoke rezolucije na okretnu platformu i fotoaparat srednje rezolucije.

Reklama

Nepoznat kvar

Ruska svemirska agencija Roscosmos pristala je postaviti kamere na stanicu vrijednu stotinu milijardi dolara, koja je zajednički projekat 15 zemalja, a zauzvrat će dobiti pravo na upotrebu snimaka nastalih iznad Rusije.

UrtheCast planira te podatke prodavati firmama i vladinim agencijama koje kupuju srodne satelitske snimke, a pretplatnicima će preko interneta besplatno davati video-stream, u nadi da će tako privući oglašavače i sponzore.

Reklama

No ta je operacija zasad na čekanju jer kamere imaju nepoznat kvar zbog kojega ne mogu komunicirati sa Zemljom.

“Nažalost, te kamere nisu poslale električni signal na Zemlju”, rekao je Navias, a UrtheCast je Reutersu poslao e-mail u kojem objašnjava kako postoji “problem povezivanja s kamerama”.

To je šestočlanoj posadi ISS-a već treća ovosedmična šetnja. Astronauti NASA-e Rich Mastracchio i Mike Hopkins u prošlu su subotu i u utorak popravili pokvarenu rashladnu pumpu.

Izvor: Agencije