I Portugal nakon Grčke u dubokoj recesiji

Sa masovnog skupa radnika u Lisabonu 11.februara protiv mjera štednje koje je uvela vlada (AFP)

Grčki bruto društveni proizvod (BDP) smanjio se u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, a duboku recesiju pokazuju i službeni portugalski podaci.

Aktivnosti u grčkoj ekonomiji padaju od kraja 2008. godine, uz iznimku prvog tromjesečja 2010. godine.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju smanjile su se na godišnjem niovu pet posto.

Reklama

Podaci na tromjesečnoj razini nisu objavljeni.

Portugal je izvijestio da je ekonomija u prošloj godini smanjena 1,5 posto.

Duže radno vrijeme i bez bonusa

Reklama

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju aktivnosti su se u odnosu na prethodno tromjesečje smanjile 1,3 posto, a na godišnjem nivou su pale 2,7 posto, izvijestio je statistički ured INE.

Njegove su procjene za 2011. godinu nešto blaže od onih centralne banke, koja je procijenila pad aktivnosti od 1,6 posto.

U okviru budžeta za 2012. godinu, Portugal je objavio da će zaposleni u privatnom sektoru dnevno raditi 30 minuta duže, dok zaposleni u javnom sektoru koji imaju primanja iznad 1.000 eura mjesečno neće dobiti godišnje bonuse u vrijednosti od dvije mjesečne plate.

Reklama

Agencija Moody's u utorak je snizila portugalski rejting za jedan nivo, na Ba3.

Izdaci za zdravstvo i obrazovanje bit će skresani, povrh niza drugih mjera koje su već ranije usvojene u naporima za smanjenje budžetskog deficita.

Agencija Moody's u utorak je snizila portugalski rejting za jedan nivo, na Ba3, u sklopu sniženja rejtinga ukupno šest evropskih zemalja, ukazujući na sve veću izloženost dužničkoj krizi u eurozoni.

Izvor: Agencije