Portugal priprema reformske mjere

Premijer Portugala Pedro Passos Koelho je ocijenio da su mjere štednje jako stroge (EPA)

Parlament Portugala je dao preliminarno odobrenje za vladin prijedlog budžeta za 2012. godinu koji sadrži reformske mjere, čiji je cilj dovođenje u red portugalskih finansija, uprkos širokom nezadovoljstvu javnosti zbog pojedinih mjera.

To odobrenje je uslijedilo pošto je italijanski parlament glasao u prilog ekonomskih reformi koje je zahtijevala Evropska unija (EU) radi sprečavanja širenja dužničke krize i nakon što su se pojavili izgledi da će nova vlada Grčke odobriti duboke budžetske izmjene.

Prijedlog portugalskog budžeta bit će stavljen na konačno usvajanje 30. novembra, prenosi AFP.

Portugal, jedna od najslabijih ekonomija eurozone, dobila je u maju od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 78 milijardi eura pomoći za spasavanje kako bi izbjegla bankrot, a vlada te zemlje se obavezala da će povećati poreze i skresati izdatke.

U okviru budžeta za 2012. godinu, zaposleni u privatnom sektoru moratće dnevno raditi 30 minuta duže, dok zaposleni u javnom sektoru koji imaju primanja iznad 1.000 eura mjesečno neće dobiti godišnje bonuse u vrednosti od dvije mjesečne plate.

Izdaci za zdravstvo i obrazovanje bit će skresani, povrh niza drugih mjera koje su već ranije usvojene u naporima za smanjenje budžetskog deficita.

Nova recesija

Premijer Portugala Pedro Passos Koelho je ocijenio da su te mjere čak strože nego što je zahtijevano u okviru pomoći za spasavanje EU i MMF-a, ali je ukazao da su one neophodne kako bi se osiguralo ostvarenje postavljenih ciljeva u sadašnjim teškim ekonomskim uslovima.

Vladin cilj je da javna potrošnja bude skresana na 43 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2014. godine, sa sadašnjih 50,6 posto.

Portugal mora ostvarivati ciljeve za smanjenje duga kako bi mogao dobiti međunarodnu finansijsku pomoć, koja joj se isplaćuje u tranšama.

Ta članica zone eura se nalazi u ponovnoj recesiji, koja će se, kako se očekuje, iduće godine produbiti.

Prema vladinoj projekciji, portugalska ekonomija će u 2012. godini oslabiti 2,8 posto, dok je Evropska komisija (EK) projektirala slabljenje od 3 posto, što će biti najgori pokazatelj u zoni eura.

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji će istovremeno dostići rekordnih 13,4 posto.

Sindikati protiv

Vlada Portugala planira provesti reforme na tržištu rada kako bi učinila zemlju konkurentnijom.

Te reforme uključuju fleksibilnije radno vrijeme i propise kojima bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Portugal je, poslije Grčke i Irske, treća članica zone eura koja je morala uzeti pomoć za spasavanje od EU, MMF i Evropske centralne banke (ECB).

Zvaničnici “trojke” trenutno se nalaze u Lisabonu radi revizije progresa u ispunjavanju uslova iz tog paketa pomoći.

Prema tom sporazumu o pomoći, Portugal mora smanjiti javni deficit sa 9,8 posto BDP-a u 2010. na 5,9 posto do kraja 2011. godine, ali je on ranije ove godine dostizao 8,3 posto BDP-a, što stavlja u sumnju mogućnost ostvarenja tog cilja.

Radnički sindikati se protive nekim od tih budžetskih prijedloga, zbog čega su zakazali generalni štrajk za 24. novembar.

Izvor: Agencije