Plutajeće pristanište u Gazi kao ‘znak američke nemoći da izvrši pritisak na Izrael’

Izraelci su zatvorili prelaze, a Amerikanci su morali podići plutajuće pristanište. To je gotovo znak neuspjeha američke diplomatije u smislu vršenja pritiska na Izrael, javlja reporter Al Jazeere.

Al Jazeera je pratila početak dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze preko američkog plutajućeg pristaništa.

Deset kamiona pomoći ušlo je u Gazu preko privremenog pristaništa, odakle će, pod nadzorom UN, ići u dalju distribuciju.

Washington je ranije poručio da će ovo pristanište olakšati dostavu humanitarne pomoći, ali i da su isporuke kopnom i dalje najefikasniji način da se dođe do Palestinaca kojima je pomoć prijeko potrebna.

Isporuke pomoći zasada idu dobro, rekao je za Al Jazeeru savjetnik Bijele kuće John Kirby.

Kaže da su Izraelci pružili punu podršku u gradnji privremenog pristaništa, ali da se ne čini dovoljno na otvaranju prijelaza Rafah, Karem Abu Salema i onih na sjeveru Pojasa. “Ti prijelazi su i dalje uglavnom zatvoreni, što je jednostavno neprihvatljivo”, poručio je Kirby.

Al Jazeerin Imran Khan javlja da je ovo očit primjer manjka opcija koje Amerikanci imaju kad je riječ o pritisku na Izrael u vezi s humanitarnom pomoći

“Morali su podići plutajuće pristanište – pristanište na koje bi, kao kažu, moglo dolaziti 90 kamiona dnevno. To nije ni blizu dovoljno. Doslovno sve humanitarne organizacije jasno govore koliko su bijesne, poručuju da postoje kopneni prelazi koje jednostavno treba otvoriti i njima dopremati 500 kamiona pomoći dnevno. Podsjetimo, prije 7. oktobra, tim putem je u Pojas ulazila roba , a ne pomoć, ponekad 600-700 kamiona dnevno. Dakle, ti kopneni prelazi funkcionišu. Međutim, Izraelci su ih zatvorili, a Amerikanci su morali podići plutajuće pristanište. To je gotovo znak neuspjeha američke diplomatije u smislu vršenja pritiska na Izrael, kojem veoma dobro ide odbijanje Amerikanaca iako su im oni najveći saveznici”, javlja Khan.

Izvor: Al Jazeera