Ubica iz Colorada je mentalno bolestan

Holmes je ubio 12 i ranio 58 ljudi u kinu Aurora u predgrađu Denvera na ponoćnoj premijeri novog filma o Batmanu 20. jula (EPA)

Muškarac optužen za masakr u kinu u američkoj državi Colorado je mentalno bolestan, saopćili su njegovi advokati.

Ova tvrdnja objavljena je tokom sudskog saslušanja o zahtjevu američkih medija da se poveća dostupnost informacija o slučaju koji se vodi protiv Jamesa Holmesa.

Njegovi advokati tvrde da im je potrebno još vremena i informacija od Tužilaštva da sačine potpunu procjenu njegovog stanja, prenose agancije.

Reklama

Holmes, 24-godišnji bivši student, bio je prisutan na saslušanju, ali je izgledao konfuzno, kao u i prethodnim pojavljivanjima pred Sudom.

“Ne možemo početi procjenjivanje prirode i dubine Holmesove mentalne bolesti dok ne dobijemo sve informacije”, izjavio je advokat odbrane Daniel King.

On je dodao da Tužilaštvo raspolaže policijskim izvještajima, ali ne i bilo kakvim fotografijama, snimcima ili svjedočenjima stručnjaka.

Reklama

Tužilaštvo navodi da policija još obavlja razgovore sa svjedocima i dovršava svoje izvještaje.

Dvanaest osoba je ubijeno, a 58 ranjeno u napadu 20. jula na ponoćnoj projekciji novog filma o Batmanu u predgrađu Denvera.

Javna odgovornost

Reklama

Više od 20 medijskih kuća zatražilo je od sudije Williama Sylvestera da otpečati dokumente o ovom slučaju, ali se tome protive i Tužilaštvo i odbrana.

Prema sudskoj odluci, Univerzitet Colorada, na kojem je Holmes u vrijeme napada bio u procesu napuštanja sudija neurologije, nema pravo da objavljuje informacije o njemu.

Tužilaštvo navodi da bi javno objavljivanje informacija ugrozilo istragu, a Holmesovi advokati da bi narušilo njegovo pravo da dobije pošteno suđenje.

Predstavnici medija smatraju da bi sudski dokumenti, među kojima su nalozi, lista dokaza i policijski razgovori sa svjedocima, bili važan izvor informacija za javnost.

Izvor: Agencije