Prodaja oružja u Coloradu nakon napada

Diskusije oko zakona o naoružanju uvijek su pojačane nakon ubilačkih pohoda (Reuters)

Broj podnesenih zahtjeva za dozvolu za oružje povećan je za 43 posto u američkoj saveznoj državi Colorado, nakon što je 12 osoba krajem prošle sedmice ubijeno u kinu u predgrađu Denvera.

Glasnogovornica Biroa za istrage u Coloradu Susan Medina rekla je da su od 20. do 23. jula prodavači oružja predali vlastima 2.887 primljenih zahtjeva za provjeru dosjea što je neophodno za prodaju vatrenog oružja.

To je za 43 posto više od 2.012 zahtjeva predatih u ista tri dana tokom prethodne sedmice.

Reklama

Diskusije oko zakona o naoružanju uvijek su pojačane nakon ubilačkih pohoda poput onog kojeg je izvršio James Holmes (24) u Aurori i često pomažu pri podsticanju prodaje oružja.

Prošle godine, prodaja oružja u Arizoni povećana je za 60 posto nakon što je napadač ubio šest osoba u Tusconu i teško ranio članicu Kongresa Gabriellu Giffords.

Zadržan u zatvoru

Reklama

Holmes, koji je osumnjičen za ubistvo 12 i ranjavanje 58 osoba u petak navečer u predgrađu Denvera, u ponedjeljak je izveden pred sud na preliminarno saslušanje.

On je pred sud izašao kose obojene u crveno, a čitanje optužbi protiv njega pratio je pogleda uperenog u prazno, povremeno s bolnim izrazom lica ili na rubu suza, no malo čime je pokazivao da pridaje pažnju sudskoj proceduri.

Sud je odlučio da će biti zadržan u zatvoru bez prava na izlaz uz kauciju.

Izvor: Agencije