Ban: Sirijska vlada ne poštuje mirovni plan

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo razmještanje do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon saopćio je da je “duboko zabrinut” izvještajima o granatiranju naseljenih područja u Siriji, nakon što je u gradu Hami u raketnom napadu poginulo 70 civila.

U saopćenju za medije navodi se da sirijska vlada ne poštuje dogovoreni mirovni plan, jer nije povukla teško naoružanje i vojnike iz gradova.

“Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni posmatrači”, saopćio je ured Ban Ki-moona.

Reklama

Kako se navodi, generalni sekretar UN-a to smatra “kršenjem obećanja sirijske vlade da će povući svoje trupe i teško naoružanje iz tih područja” te zahtijeva da Damask bez odgađanja ispuni obećanje.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom je odobren razmještaj do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji na rok od tri mjeseca kako bi nadzirali primirje. Dosad je razmješteno samo njih 15.

Neprihvatljiva situacija

Reklama

Uprkos primirju borbe se svakodnevno nastavljaju. Više od 9.000 ljudi poginulo je u Siriji tokom 13-mjesečnih borbi pobunjenika protiv predsjednika Bashara al-Assada.

“Generalni sekretar je ozbiljno zabrinut zbog izvještaja o nastavku nasilja i ubijanja u Siriji, uključujući granatiranja i eksplozije u različitim stambenim područjima, kao i u oružanim sukobima”, navodi se.

“Ova situacija je neprihvatljiva i mora odmah prestati”, stoji u saopćenju.

Reklama

Istovremeno, Arapska liga je objavila da planira pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da zaštiti civile u Siriji primjenom Poglavlja sedam Povelje UN-a.

“Arapska liga će imenovati svoje arapske predstavnike u Vijeće sigurnosti UN-a na sastanku koji će se održati 5. maja i zatražiti od Vijeća sigurnosti da odmah zaštiti civile u Siriji u skladu s Poglavljem 7”, rekli su iz Organizacije.

Poglavlje 7 Povelje UN-a omogućava Vijeću sigurnosti odobravanje akcija u rasponu od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije.

Reklama

Dvije eksplozije

Najmanje dvije eksplozije odjeknule su u Damasku u petak, u kojima je poginulo najmanje tri, a povrijeđeno više od 10 osoba.

U eksploziji ispred džamije Zin al-Abadin, u distriktu Midan, u centru Damaska, danas je poginulo troje, a ranjeno 10 ljudi, javile su sirijske TV stanice.

Opozicioni aktivisti rekli su da je eksplozija odjeknula kada su vjernici izlazili iz džamije, prenosi Reuters, koji precizira da se radilo o samoubilačkom napadu.

Glasna eksplozija začula se i nedaleko od Vladinih zgrada u kojima su smještene paravojne snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, izjavili su stanovnici i aktivisti.

Brojna vozila Hitne pomoći velikom su brzinom otišla u distrik Al-Sinaa, stambeni kvart na jugu Damaska, no nije poznat broj žrtava niti povrijeđenih.

Izvor: Agencije