Bosna i Hercegovina na korak do Brazila

Hrvatska je izgubila šanse da kvalifikacije završi na prvom mjestu u grupi A (EPA)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u petak navečer, u okviru 9. kola kvalifikacione grupe G, savladala selekciju Lihtenštajna rezultatom 4:1 i tako došla na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Golove za Bosnu i Hercegovinu su postigli Edin Džeko (27, 39), Zvjezdan Misimović (34) i Vedad Ibišević (38), dok je strijelac jedinog gola za gostujuću ekipu bio David Hasler (61).

Nogometaši Bosne i Hercegovine sedmom pobjedom u kvalifikacijama oprostili su se od navijača u Zenici i došli na korak do plasmana na SP.

Reklama

Pitanje pobjednika izabranici selektora Safeta Sušića riješili su već nakon prvih 40 minuta igre, do kada su postigli četiri gola.

Grčka je kao domaćin pobijedila Slovačku sa 1:0 (autogol Martina Skrtela u 45. minutu), dok je Litvanija pobijedila Latviju kao domaćin sa 2:0 (Fiodor Cernych u 8. i Saulis Mikoliunas u 68. minuti).

U posljednjem kolu Bosna i Hercegovina će igrati 15. oktobra u Kaunasu protiv Litvanije i ako pobijedi plasirat će se u Brazil, bez obzira na rezultat utakmice Grčka – Lihtenštajn.

Reklama

Poraz Hrvatske

Nogometna reprezentacija Belgije savladala je selekciju Hrvatske rezultatom 2:1 u okviru pretposljednjeg, 9. kola grupe A kvalifikacija za odlazak na SP te je tako Hrvatska izgubila sve šanse za osvajanje prvog mjesta u grupi i direktan plasman u Brazil.

Oba pogotka za Belgiju postigao je Romelu Lukaku, u 15. i 38. minuti, i to nakon grešaka hrvatskih igrača na sredini terena, dok je na konačnih 1:2 smanjio Niko Kranjčar u 83. minuti.

Reklama

Ovo je treći poraz Hrvatske na domaćem terenu u kvalifikacijama – prethodna dva pretrpjela je od Engleske u septembru 2008. (1:4) te Škotske u junu ove godine (0:1).

Nogometaši Velsa savladali su reprezentaciju Makedonije rezultatom 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Simon Church u 67. minuti.

Kolo prije kraja takmičenja u grupi Belgija ima 25 bodova, osam više od druge Hrvatske, te je postala 12. reprezentacija koja je osigurala plasman u Brazil.

Reklama

Hrvatska će najvjerovatnije igrati u dodatnim kvalifikacijama (baraž) za SP, koje su na programu 15. i 19. novembra.

Pobjeda Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je u prijateljskoj utakmici u Novom Sadu selekciju Japana sa 2:0.

Reklama

Strijelci su bili Tadić u 59. i Jojić u 90. minutu.

Na ovom meču od reprezentacije se oprostio doskorašnji kapiten Srbije, Dejan Stanković, koji je rekordni, 103. put obukao dres državnog tima.

Stanković je odigrao prvih 10 minuta utakmice, kada ga je zamijenio Ivan Radovanović, a potom je napustio teren ispraćen ovacijama sa tribina stadiona “Karađorđe”.

Reklama

Dres nacionalne reprezentacije Srbije na ovoj utakmici je prvi put obukao prvitimac Partizana Andrija Živković i sa 17 godina i 93 dana postao najmlađi debitant u državnom timu.

Prije njega najmlađi debitant bio je Mitar Mrkela, koji je prije 31 godine, kada je nastupio za selekciju tadašnje Jugoslavije, bio stariji 37 dana.

Poraz Crne Gore

Slovenija je savladala Norvešku rezultatom 3:0, a sva tri pogotka postigao je Milivoje Novaković, u 13, 15 i 49. minuti.

Slovenija je tako treća u grupi E sa 15 bodova, jednim bodom manje od drugplasiranog Islanda, pa će odluka o tome ko će igrati u baražu pasti u utorak.

U posljednjem kolu Slovenija se sastaje u gostima sa Švicarskom, a Island, također kao gost, s Norveškom.

Reprezentacija Engleske savladala je na Wembleyu ekipu Crne Gore rezultatom 4:1 u okviru grupe H, čime je Crna Gora izgubila šanse za plasman na SP.

Strijelci su bili Wayne Rooney (48), Branko Bošković (62 – autogol), Andros Townsend u 78. i Daniel Sturridge (92), dok je za Crnu Goru strijelac Dejan Damjanović (71).

Izvor: Agencije