Šarović: I BiH treba imati ‘lex Agrokor’

Federalna Vlada trenutno posreduje između Agrokorovih firmi u BiH i njihovih dobavljača (EPA)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je kako će i ova država možda trebati posegnuti za zakonskim rješenjima kojima će reagirati na rizike proistekle iz krize u poslovanju hrvatskog koncerna Agrokor, prenose agencije pozivajući se na Radio-televiziju Bosne i Hercegovine – BHRT.

“Trebamo da vidimo ima li u postojećem zakonodavstvu dovoljno prostora da držimo stvari pod kontrolom. Ako nema, onda što hitnije treba zatražiti zakonsko rješenje, i to ili na nivou Bosne i Hercegovine, ili na entitetskim nivoima, što je stvar dogovora”, kazao je Šarović.

Novi posebni zakon mogao bi biti potreban kako bi se osigurala potpuna kontrola nad sistemom koji bi mogao biti uzdrman otežanim poslovanjem, ali i eventualnim odljevom kapitala iz Bosne i Hercegovine.

Reklama

Nema odljeva novca iz BiH

Šarović je kazao kako se mora biti oprezan, naročito imajući u vidu šta se dogodilo nakon što je slovenski trgovinski lanac Tuš bankrotirao, ostavivši sve neplaćene dugove svojoj podružnici u Bosni i Hercegovini.

Stoga su, smatra bh. ministar, nužne mjere kojima bi Bosna i Hercegovina – na osnovu zakona, a ne uredbi, čija je efikasnost upitna – zaštitila kapital, radna mjesta i dobavljače.

Šarović smatra kako je, nakon što se Hrvatska odlučila za donošenje “Lex Agrokor”, kojim je intervenirala zbog situacije u ovom koncernu, sasvim legitimno pravo država u okruženju da štite svoj ekonomski prostor i kapital koji cirkulira unutar svake od ovih zemalja.

Reklama

Vlasti u Bosni i Hercegovini za sada nadziru stanje i nema naznaka odljeva novca iz Bosne i Hercegovine u centralu Agrokora u Hrvatskoj.

Federalna Vlada kao posrednik

“Do sada nema indicija za takvo nešto”, dodao je Šarović. 

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine trenutno posreduje između Agrokorovih firmi u Bosni i Hercegovini i njihovih dobavljača, u nastojanju da se postigne dogovor o održivom modelu saradnje, uz garancije plaćanja dospjelih dugova.

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska do sada nisu poduzele nikakve konkretne korake vezane za krizu u Agrokoru.

Izvor: Agencije