BiH: Dobavljači neće obustaviti isporuku robe Konzumu

Novalić je nakon sastanka sa predstavnicima Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra rekao da nema razloga za brigu (Fena)

U sjedištu Vlade bh. entiteta Federacija BiH u Sarajevu održan je sastanak predstavnika bh. firmi dobavljača Agrokora i ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića na kojem je zaključeno da će se zajednički raditi na rješavanju problema nastalih nakon krize u Agrokoru i da je dug Konzuma BiH blizu 130 miliona KM (65 miliona eura).

Predstavnici 11 kompanija su složni da je Konzum u BiH važan za tržište u BiH, očekuju garanciju za plaćanje dugovanja, neće opstruirati isporuku robe Konzumu i kako su naveli nakon sastanka, ne razmišljaju o “najgorem scenariju”, piše Klix.ba

“Bitno je da se osigura robni protok. Situacija je specifična i teška. Pokušali smo približiti sve ono što se dešava i pokušati osigurati normalno poslovanje Konzuma i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize. Sastanak je dugo trajao. Zaključili smo da situacija zahtijeva stalni monitoring u Konzumu i odnosu s dobavljačima i bankama. Dogovorili smo da predstavnici Vlade održe sastanak kako bismo im predstavili plan za prevazilaženje ove situacije”, kazao je Zukić. 

Dodao da je dugovanje Konzuma u BiH prema dobavljačima 130 miliona KM. Potraživanja sa 31. decembrom je bilo 150 miliona KM (75 miliona eura), što znači da je izmireno blizu 20 miliona KM (10 miliona eura). 

Izjavio je i da Konzum ima 70 miliona KM (35 miliona eura) imovine u BiH, a da je ostala imovina pod zakupom i da je registrovana na pet osoba u Bosni i Hercegovini.

Zukić je rekao da će sljedeći ponedjeljak opet biti održan sastanak s dobavljačima kako bi pokušali napraviti jedan vid obostrane saradnje i da se pronađe rješenje za nastavak normalnog poslovanja Konzuma. 

“U slučaju da to ne urodi plodom, onda će Vlada razmišljati o drugim koracima kako bismo zašitili dobavljače, uposlenike i bankarski sektor”, zaključio je. 

Mersiha Beširović iz Sindikata trgovine je naglasila važnost očuvanja radnih mjesta. 

“Zaista postoji velika spremnost da se sačuvaju radna mjesta, svaki drugi scenarij je ravan katastrofi i nadamo se da do toga neće doći. Situacija je ozbiljna, krajnje zabrinjavajuća i želimo sačuvati radna mjesta. Radnicima je u ovom trenutku veoma teško, a moraju biti nasmijani na svojim radnim mjestima.”

Isplata duga dobavljačima u Hrvatskoj

Nakon što je prošle sedmice federalni premijer Fadil Novalić razgovarao s direktorima firmi kćerki Agrokora u BiH, namjera Vlade je sagledati cijelu situaciju u BiH i sve eventualne posljedice nastale krize u ovoj hrvatskoj kompaniji.

Novalić je nakon prošlosedmičnog sastanka sa predstavnicima Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra rekao da nema razloga za brigu o poslovanju kompanija koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora u Bosni i Hercegovini.

„Provjerili smo performanse preduzeća koja posluju ovdje. Zapošljavaju 4.800 ljudi u FBiH i imaju promet od jedne milijarde KM (više od pola milijarde eura), najviše ima Konzum. Ukupan dug prema dobavljačima je 131 milion KM (približno 65,5 miliona eura). To je manje nego što su ukupna potraživanja Konzuma“, kazao je tada Novalić.

Ranije je objavljeno kako je počela isplata duga dobavljačima Agrokora u Hrvatskoj, nakon što su četiri domaće banke odobrile 80 miliona eura kredita.

Najprije su novac primila mala porodična poljoprivredna gospodarstva i dio malih i srednjih dobavljača.

Popisom prioriteta određeno je da se malim gospodarstvima ovaj mjesec uplati 15 posto, umjesto planiranih 25 posto duga, budući da je odobren upola manji iznos kredita nego što se najavljivalo, potvrđeno je iz udruženja poljoprivrednika.

Izvor: Agencije