Za izlazak iz krize Irak se nada porastu cijena nafte

Sastanak zemalja članica OPEC-a, Rusije i ostalih nečlanica, bit će održan u Beču 10. prosinca, a tada bi se trebali utvrditi i detalji smanjenja proizvodnje nafte.

Cilj dogovora je stabilizacija tržišta i rast cijena barela, jer budžeti zemalja proizvođača nafte velikim dijelom ovise o prihodima od crnog zlata. Među njima je i Irak, koji se nalazi u velikoj gospodarskoj krizi.

Nafta za Irak u pravom smislu te riječi znači zlato. Prihodi od tog energenta čine 95 posto državnog budžeta. Do 2014. godine zlato je sijalo, ali tada kreće sumrak.

Reklama

Cijene nafte su počele padati, a ISIL je počeo borbe na sjeveru i zapadu zemlje. Prihodi države doslovno su prepolovljeni, gospodarstvo je stalo, a rijeka izbjeglica krenula pristizati.

Utjecaj ratnog stanja na budžet

Dogovor zemalja OPEC-a i nada da će cijene crnog zlata opet početi rasti za Irak su fantastična vijest. 

“Kao investitori smo presretni, jer to znači da će iračko gospodarstvo krenuti naprijed. Bit će novca, a i vlada će opet početi davati logističku podršku. Naime, mnogi projekti u Iraku su zaustavljeni jer nema novca”, ukazuje investitor Omer Hazem.

Reklama

Ipak, nisu svi tako optimistični.

“Kakve god bile cijene iračke nafte, od toga nećemo imati nikakve koristi. Nalazimo se u teškoj situaciji, jer ratno stanje itekako utječe na budžet”, kaže Ali al-Maksosi, proizvođač brašna.

Pomoć MMF-a

Financijska kriza natjerala je vladu na stroge mjere štednje, smanjenje administracije i potrošnje, kao i uvođenje novih poreza. Prije pola godine, MMF je Iraku odobrio pet milijardi dolara kredita, a ako ispuni zadane fiskalne reforme, smanji korupciju i pranje novca, aranžman će se popeti na 18 milijardi.

Reklama

“Više od 3,5 milijuna raseljenih osoba nastanilo se u Iraku, što je postao težak teret za irački budžet, a država trenutno mora provoditi mjere štednje. Nakon rata ćemo sredstva usmjeriti u izgradnju i rekonstrukciju”, najavljuje analitičar Bassim Jameel Antwan.

Ekonomsku pomoć i kredite ponudile su i druge zemlje, ali samo s jednom svrhom – pokrivanja vojnih troškova borbe protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera