Video: Brigade al-Qassam jure izraelske tenkove uličicama Jabalije

Radio izraelske vojske javio je da je jedan broj vojnika povrijeđen tokom sukoba u Jabaliji.

Pripadnici Qassam brigada i civili klanjaju dženazu ubijenim članovima (EPA-EFE/WAEL HAMZEH)

Brigade al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, objavile su scene gađanja izraelskih vojnika i vozila u uličicama izbjegličkog kampa Jabalija na sjeveru Pojasa Gaze.

Na snimku se vidi kako borci Al-Qassama gađaju deset izraelskih tenkova Merkava granatama Yassin 105, nakon čega dolazi do zapaljenja tenkova. Također se vidi kako izraelske vojnike koji se kriju u zgradama gađaju granatama Yassin TBG, koje se koriste za napade na zgrade.

S druge strane, radio izraelske vojske javio je da je jedan broj vojnika povrijeđen tokom sukoba u Jabaliji.

Kamp Jabalija bio je snažno napadnut tokom svake izraelske agresije ili rata. U njemu je pao prvi poginuli u prvoj Intifadi, Hatem Abu Sisi. Njegovi bataljoni su imali istaknutu ulogu u Potopu al-Aksa.

Ubijene mnoge vođe

Izraelska vojska je ubila mnogo ljudi u kampu Jabalija, a najistaknutiji među njima su bili: vođa Brigada al-Quds, vojnog krila Islamskog džihada, Mahmoud Judeh, ubijen 2004. godine, zatim vođa Brigada al-Qassam Fawzi Abu al-Qara, ubijen 2005. godine, te vođa Hamasa Nizar Rayan, poznat kao „šejh kampa“, ubijen u bombardiranju njegove kuće 2009. godine sa još 15 članova njegove porodice.

Kamp je snažno napadnut i nakon 7. oktobra, jer su njegovi bataljoni imali veliku ulogu u gađanju prijelaza Beit Hanoun ili Erez te baza Zikim i Sderot. Bio je podvrgnut sistematskom napadu izraelske vojske, koja je u njemu počinila mnoge masakre.

Okupacijske snage su odgovorile velikim kopnenim napadom na kamp, u kojem su učestvovale dvije vojne divizije potpomognute stotinama tenkova, kada su se suočile sa žestokim otporom. Brigade al-Qassam i Brigade al-Quds dokumentirale su uništavanje i gađanje desetaka tenkova i stotine vojnika.

Nakon govora o uspjehu otpora u obnovi njegovih redova i povratku njegove aktivnosti te emitiranja novih scena gađanja izraelskih tenkova i vojnika, vojska se vratila nasilnom bombardiranju kampa Jabalija, uprkos tome što je objavila da je napustila kamp u decembru prošle godine.

Izvor: Al Jazeera