Promjene u ruskom vojnom vrhu: ‘Nažalost po Ukrajinu, vrlo učinkovit potez’

Analitičari predviđaju da će Andrej Belousov ojačati ruski vojno-industrijski kompleks.

Andrey Belousov bi u idealnom slučaju morao ubrizgati inovacije i kvalitet u odbrambenu proizvodnju i ograničiti korupciju gdje je to moguće (Sakchai Lalit/Pool via REUTERS)

Imenovanje ekonomiste na čelo Ministarstva odbrane u ratnim uslovima može zvučati kao recept za katastrofu.

Andrej Belousov, koji bi trebao postati novi ruski ministar odbrane nakon što je predsjednik Vladimir Putin u nedjelju “predložio” njegovu kandidaturu parlamentu, nema vojnog iskustva.

Visoki sjedokosi 65-godišnjak nije služio u sovjetskoj vojsci, zbog studija na Moskovskom državnom univerzitetu kasnih 1970-ih godina.

Tada je njegov otac Ram Belousov bio dio tima ekonomista koji je želio reformirati sovjetsku ekonomiju.

Čini se da je Belousov mlađi naslijedio očevo uvjerenje o dominantnoj ulozi države u ekonomiji.

Jedan od arhitekta ‘putinomije’

Kao ruski ministar za ekonomski razvoj (od 2012. do 2013), Putinov savjetnik (od 2013. do 2020) i njegov prvi zamjenik premijera (od 2020), Belousov je postao jedan od arhitekata “putinomije”.

U posljednje dvije godine pomogao je u ublažavanju posljedica sankcija koje je Zapad uveo Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

Nakon što je pokazala neočekivanu otpornost na sankcije, ruska ekonomija prebacila se na ratno stanje, sa vojnim fabrikama koje rade u smjenama i usmjeravajući milijarde dolara na novo oružje i izdvajanja vojnicima i njihovim porodicama.

“Putinu treba ‘arsenal autokratije’ koji može nadmašiti Ukrajinu i zapadnu proizvodnju i brzinu inovacija,” rekao je penzionisani general-major američke vojske Gordon Skip Davis Jr, misleći na “arsenal demokratije”, odnosno, vojnu pomoć Washingtona saveznicima tokom Drugog svjetskog rata.

Belousov će morati povećati količinu i brzinu proizvodnje municije, projektila, bespilotnih letjelica, borbenih vozila, artiljerije, sistema protivzračne odbrane i elektronskog ratovanja za ofanzivne operacije u Ukrajini i domaću protivzračnu odbranu u Rusiji i okupiranim ukrajinskim regijama, rekao je Davis za Al Jazeeru.

I dok nije zadužen za taktičko vođenje ruske vojske, Belousov bi “u idealnom slučaju morao ubrizgati inovacije i kvalitet u odbrambenu proizvodnju i ograničiti korupciju gdje je to moguće”, rekao je Davis.

Stoga Belousovljevo imenovanje zvuči kao vrlo loša vijest za Ukrajinu.

“Ovo je neočekivan, ali, nažalost za Ukrajinu, vrlo učinkovit potez”, rekao je kijevski analitičar Aleksej Kušč za Al Jazeeru.

‘Pokretač ekonomskog rasta’

Za razliku od mnogih visokih ruskih dužnosnika, Belousov nije bio umiješan u korupcijske skandale i ima reputaciju radoholičnog tehnokrate i pobožnog pravoslavnog kršćanina.

Putin želi da on očisti Ministarstvo odbrane kako bi vojna potrošnja predvodila oživljavanje ruske ekomomije, rekao je Kušč.

“Pojačat će se učinkovitost ruskog vojno-industrijskog kompleksa, a umjesto ‘crne rupe’ u budžerskoj potrošnji, Ministarstvo odbrane može postati pokretač ekonomskog rasta, kada ratna potrošnja stimulira rast ruskog BDP-a“, rekao je.

Ostali posmatrači se slažu.

Belousovljevo imenovanje “dramatično će povećati učinkovitost Ministarstva odbrane i smanjiti korupciju”, rekao je za Al Jazeeru Nikolay Mitrohin sa njemačkog Univerziteta u Bremenu.

“Dakle, više novca će teći – ne na inostrane račune vrhunskih generala i izgradnju njihovih blistavih palata, nego u razvoj novog naoružanja, formiranje i opremanje novih vojnih jedinica i njihovu obuku”, rekao je.

“Sve će to rezultirati značajnim povećanjem njihove vojne moći i učinkovitosti – nešto što Ukrajini apsolutno nije potrebno usred teških borbi s ruskom vojskom”, rekao je.

Ministarstvo odbrane Rusije opterećeno je korupcijom.

Kada je 2012. jedna od šefica u Ministarstvu Jevgenija Vasiljeva uhapšena, policija je pronašla 19 kilograma zlata i 51.000 dragulja sakrivenih u staklenim posudama u njenom luksuznom stanu u Moskvi.

Njen šef, ministar odbrane Anatolij Serdjukov, smijenjen je i zamijenjen Sergejem Šojguom, vrlo popularnim ministrom za hitna stanja koji, poput Belousova, nije imao vojnog iskustva.

Šojgu je postao ministar sa najdužim stažem u Putinovoj vladi i čak je bio hvaljen kao njegov mogući nasljednik, iako je rodom iz Tuve, budističke pokrajine na mongolskoj granici.

Raširena korupcija

No, njegova se reputacija sunovratila nakon što je ruski blitzkrieg u pokušaju zauzimanja Kijeva u proljeće 2022. propao, dok je Ukrajina u roku od nekoliko mjeseci povratila nekoliko ključnih područja.

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojske Wagner, nemilosrdno je i opsceno kritizirao Šojgua zbog kašnjenja u isporuci municije, nesposobnosti i korupcije.

Čak niti Prigožinova smrt u avionskoj nesreći prošlog jula, raspuštanje Wagnera i niz ruskih uspjeha na bojnom polju u istočnoj Ukrajini ranije ove godine nisu mogli spasiti Šojgua.

U aprilu je njegov zamjenik Timur Ivanov uhapšen pod optužbama za podmićivanje, što se naširoko smatralo znakom Šojguovog skorog pada iz Putinove milosti.

U utorak je glavni oficir za ljudske resurse Ministarstva odbrane Jurij Kuznjecov pritvoren pod neodređenim optužbama – što je mogući znak šire čistke Šojguova tima.

Ukrajinski vojni stručnjak vidi Belousovljevo imenovanje kao odraz međusobne borbe u Moskvi – i kaže da će rad njegovog Ministarstva biti daleko od učinkovitog dok se novi šef prilagođava i formira svoj tim.

“Za sada, s novim imenovanjem, dok razrađuje stvari, on neće moći učinkovito upravljati stvarima”, rekao je za Al Jazeeru general-pukovnik Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

“Na neko vrijeme, ovo su dobre vijesti”, rekao je.

Putin je iskoristio svoj nominalni “povratak” na vlast nakon svoje pete pobjede na izborima u martu da “očisti opasne saveznike i izbaci ih iz jednačine”, rekao je Romanenko.

‘Stroga revizija troškova’

Rekao je da bi Kremlj mogao čak vratiti Sergeja Surovikina, visokog generala koji je vodio invaziju na Ukrajinu, ali je degradiran nakon umiješanosti u Prigožinove nemire u maju 2023.

Nakon Prigožinove smrti, Šojgu je ojačao svoj uticaj jer je njegovo ministarstvo upravljalo kolosalnim budžetima – ostavljajući mnogo prostora za korupciju bez presedana.

“Belousovljev zadatak bit će stroga revizija troškova i cijele vojne organizacije”, rekao je Al Jazeeri Pavel Luzin, vojni analitičar iz Fondacije Jamestown, think-tanka iz Washingtona.

Šojgu će sada voditi Vijeće sigurnosti i zamijeniti Nikolaja Patruševa, Putinovog bivšeg kolegu u KGB-u iz sovjetske ere i jednog od najmoćnijih šefova sigurnosti u Rusiji.

Imenovanje Belousova signalizira spremnost Kremlja da se nastavi boriti u Ukrajini i možda započeti sukob sa NATO-om oko bivšeg tla SSSR-a u istočnoj Evropi, smatr Institut za proučavanje rata, zapadni vojni think-tank.

“Putin preduzima značajne korake prema mobilizaciji ruske ekonomije i odbrambene industrijske baze kako bi podržao dugotrajni rat u Ukrajini i pripremio moguće buduće sukobe sa NATO-om”, naveo je.

Izvor: Al Jazeera