Japan se ne odriče atomske energije

Premijer Japana Yoshihiko Noda: Kabinet je ukazao da će tražiti podršku javnosti za predložene ciljeve (AP)

Kabinet Japana u srijedu nije odobrio plan za postepeno odustajanje od atomske energije do 2040, ne prihvativši preporuku savjetodavnog panela usljed protivljenja pronuklearnog poslovnog sektora i grupacija.

Ministri nisu odobrili nacionalni energetski plan koji je savjetodavni panel Kabineta objelodanio prošlog petka, prenijela je agencija AP.

Podrška javnosti

Reklama

Savjetodavni panel je, udovoljavajući zahtjevima javnosti za okončanje korištenja atomske energije u Japanu poslije prošlogodišnje havarije u nuklearki “Fukušima”, pozvao Vladu da odustane od atomske energije u sljedeće tri decenije, uz istovremeno povećano oslanjanje na obnovljive izvore, veću štednju i održivo korištenje fosilnih goriva.

Kabinet je ukazao da će jedino uzeti taj dokument “u razmatranje” i da će tražiti podršku javnosti za predložene ciljeve. Javnost, međutim, u ovom slučaju ne uključuje samo javnost u opštem smislu koja se odlučno protivi nuklearnoj energiji, već i atomsku industriju i druge poslovne interese, kao i zajednice u okolini atomskih pogona koje od njih ekonomski zavise.

Japanski ministar za nacionalnu politiku Motohisa Furukava je rekao kako je suština japanske nuklearne politike i dalje u tome da se postepeno odustane od atomske energije, mada će biti potrebno vrijeme da se utanače sve pojedinosti. Furukava je obećao da će se založiti za takozvanu zelenu energiju i smanjenje emisija ugljendioksida.

Reklama

Ova nejasna i dvosmislena podrška Kabineta naišla je na kritike pojedinih komentatora koji ukazuju na to da bi namjera revizije politike mogla biti pridobijanje glasača na izborima koji se očekuju za nekoliko mjeseci.

Nova agencija

Atomska energija je do prošlogodišnje havarije u nuklearki “Fukušima” učestvovala sa približno trećinom u ukupnoj japanskoj proizvodnji električne struje i Japan je imao planove da taj udio poveća na 50 posto. Sada je, međutim, atomska energija veoma nepopularna i u Japanu su u pogonu samo dva nukelarna reaktora od ukupno 50 koliko ih ta zemlja posjeduje.

Reklama

Japan je u srijedu pokrenuo novu agenciju za nadgledanje nuklearnog sektora poslije kritika da je dosluh između regulatora i operatera nuklearnih pogona doprinio havarijama.

Petočlana Uprava za regulisanje nuklearnog sektora, sa nuklearnim fizičarem Šunići Tanakom na čelu, inaugurisana je u srijedu, poslije višemjesečnog odlaganja usljed zahtjeva opozicionih zakonodavaca za njenu veću nezavisnost, kao i protivljenja zbog pronuklearne prošlosti njenih članova.

Izvor: Agencije