Washington: Ovo je naša politika prema Iranu nakon smrti Raisija

Ranije je američki ministar obrane Lloyd Austin rekao da njegova zemlja nije imala nikakvu ulogu u padu helikoptera iranskog predsjednika.

Pripadnik iračkih sigurnosnih službi pali svijeću dok izražava sućut zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih, ispred Iranske ambasade u Bagdadu, Irak, 20. maja 2024. (REUTERS/Thaier Al-Sudani)

Sjedinjene Američke Države otkrile su svoju politiku prema Iranu nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u nedjelju, rekavši da će nastaviti smatrati tu državu odgovornom za, kako su to opisale, destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom Istoku i da će se suprotstavljati razvoju iranskog nuklearnog programa.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a izjavio je: “Naš pristup se nije promijenio. Nastavit ćemo se suprotstavljati podršci iranskog režima terorizmu, širenju opasnog oružja i razvoju njihovog nuklearnog programa.”

Dodao je da će SAD nastaviti braniti ljudska prava u Iranu, kako je rekao.

U istom kontekstu, koordinator za strateške komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da će Washington nastaviti smatrati Teheran odgovornim za “destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom Istoku”.

Dok je govorio o pokojnom iranskom predsjedniku, Kirby je dodao: “Nema sumnje da je to bio čovjek s mnogo krvi na rukama”, zbog njegove podrške, kako ih je nazvao, “ekstremističkim grupama u regiji”.

Rekao je da Raisi snosi “odgovornost za užasna kršenja ljudskih prava”, iako je Washington službeno izrazio saučešće Teheranu.

‘Nema strane uloge’ iza pada helikoptera

Ranije je američki ministar obrane Lloyd Austin rekao da njegova zemlja nije imala nikakvu ulogu u padu helikoptera iranskog predsjednika.

Američka mreža NBC je, također, citirala visokog dužnosnika u administraciji predsjednika Joea Bidena koji je rekao da ”apsolutno nema nikakve strane uloge” iza pada helikoptera.

Mreža je saopćila da se to slaže s izjavama senatora Chucka Schumera, čelnika demokratske većine u Američkom senatu, koji je u nedjelju rekao da nema dokaza da se iza pada helikoptera krije bilo kakva zavjera.

Dužnosnik Bidenove administracije osudio je izvještaje iranskih medija koji smatraju Washington odgovornim za ono što se dogodilo, opisujući ih kao smiješne.

Bivši iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da SAD snosi odgovornost za pad helikoptera jer je zabranio prodaju dijelova za civilne avione njegovoj zemlji.

Zarif je potvrdio, u izjavi za iransku televiziju u ponedjeljak, da su jednostrane sankcije nametnute njegovoj zemlji utjecale na sektor civilne avijacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije