Novi ruski napad na Harkiv

Krhotine dronova koji su padali su, također, oštetile nekoliko privatnih kuća u drugom po veličini gradu u Ukrajini.

Harkiv sve češća meta ruskih napada (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Četiri osobe su ranjene, a objekt prometne infrastrukture je oštećen u nizu napada bespilotnih letjelica na ukrajinski sjeveroistočni grad Harkiv u jutarnjim satima, izvijestili su regionalni zvaničnici.

“Kada je o jutarnjem napadu riječ, meta je bio objekt prometne infrastrukture”, napisao je Ihor Terekhov, gradonačelnik Harkiva na Telegramu.

Guverner Oleh Synyehubov je na istoj društvenoj mreži napisao da je oštećen i jedan infrastrukturni objekt te dodao da su krhotine palih dronova oštetile nekoliko privatnih kuća u drugom po veličini ukrajinskom gradu, prenosi Tanjug.

Prethodno je za cijelo područje Ukrajine proglašena zračna uzbuna.

Moskva poriče napade

Ruska vojska često napada ukrajinske regije, posebno Harkiv i regiju, različitim vrstama oružja –  bespilotnim letjelicama, projektilima, protuzračnim projektilima.

U pozadini ruske ofanzive na sjeveru regije Harkiv, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je potrebno nekoliko dodatnih sistema protuzračne obrane Patriot kako bi se Harkiv zaštitio od ruskih napada.

Uprkos dokazima i svjedočenjima, Moskva poriče ciljani napad na civile od početka sveobuhvatne invazije.

Od početka aprila Promatračka misija Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava u Ukrajini provjerila je podatke o pogibiji 10.810 civila u Ukrajini i ranjavanju 20.556 civila od početka invazije.

Organizacija tvrdi da je stvarni broj žrtava među civilima mnogo veći.

Izvor: Agencije