‘Kada dođu svinje’ na Festivalu autorskog filma u Beogradu

Dokumentarni film Kada dođu svinje režiserke Biljane Tutorov, u koprodukciji Al Jazeere Balkans, imat će premijeru u Srbiji na Festivalu autorskog filma, u dvorani Kulturnog centra Beograda, u petak, 1. decembra, u 19 sati. 

Film je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, gdje je predstavljen u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film.

Reklama

U dosadašnjem festivalskom životu film je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Sofia Independent Festivalu u Bugarskoj te The European Documentary Network – Talent Grantom na Sarajevo Film Festivalu.

Dragoslava, glavna junakinja filma, ima četiri televizora, troje unuka, dvije najbolje prijateljice i muža, s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomjerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika uvukli su se u porodičnu intimu dok ona s humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života, dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava.

Povratak autoritativnih sistema na političku pozornicu

“Kada dođu svinje je intimistička priča koja se sa puno humora bavi ozbiljnim temama koje su me zaokupljale zadnjih godina: neuspehom posleratnog razdoblja u regionu bivše Jugoslavije, zloupotrebom demokratskih mehanizama za uspostavljanje novih diktatura, sve prisutnijom konfuzijom i istovremeno razilaženjem između aktuelne političke predstave u medijima i gole realnosti u kojoj živimo, težnjom ljudi da se povinuju autoritetu vlasti i kolektivnom stavu, bez kritičke evaluacije konsekvenci njihovog (ne)delovanja”, kaže Tutorov. 

Reklama

“Mnogi od nas su izgubili nadu da glasački listić može bilo šta promeniti. Izgubili smo interes za politiku i dozvolili da nas obuzme letargija u kojoj iščezavaju vrednosti i kolektivna odgovornost. Autoritativni sistemi koji se baziraju se na odsustvu mišljenja i odgovornosti – kako građana, tako i vlasti – iskoristili su šansu da se vrate na političku pozornicu. Ove teme su relevantne ne samo za naš region već i za ostatak Evrope, kao i za mnoga društva izvan nje.

Za moju junakinju Dragoslavu svaki naš gest – od ujutro, od kada ustanemo, pa sve do počinka – čin je odgovornosti koja može da promeni svet. Pratila sam je i snimala dve i po godine. 

Reklama

Naslov filma referira na pesmu koju čujemo dok Dragoslava iseca novinske članke za arhiv koji priprema unucima. Naslov pesme je ‘Kada dođu svinje’, napisao ju je 1976. poznati jugoslovenski pisac i disident Bora Ćosić, a otpevala Nada Knežević, diva jugoslovenske džez scene. Pesma govori o konfuznim vremenima u praskozorje Drugog svetskog rata, kada su počele da se događaju čudne stvari među ljudima koji gube kriterijume.”

Biljana Tutorov diplomirala je arheologiju i historiju umjetnosti u Belgiji, na Katoličkom univerzitetu u Leuwenu, a zatim pohađala postdiplomske studije iz antropološkog filma na École Pratique des Hautes Études u Parizu. Pozorišnu umjetnost učila je na L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq u Parizu. Bila je asistentica Želimira Žilnika. Autorica je više videoinstalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, videoradova i performansa.

Od 1998. do 2009. radi kao režiserka i producentica za nagrađivanu švedsku produkciju Long Film. Osnivačica je Wake Up Filmsa, producentske kuće koja se posvetila razvoju i produkciji autorskih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova, te edukaciji mladih. Radila je kao programska urednica i selektorica za festivale Cinema City i Slobodna zona.

Za proljeće 2018. priprema dugometražni film, zvučno-vizuelni eksperiment koji se bavi intimnim stvaralačkim procesom Darka Rundeka i njegovog Cargo orkestra, čija je članica bila od 2002. do 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera