SFF: Film ‘Kada dođu svinje’ dobitnik nagrade Evropske dokumentarističke mreže

Rediteljica iz Srbije Biljana Tutorov dobitnica je nagrade The European Documentary Network – Talent Grant na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za dokumentarni film „Kada dođu svinje“, čiji je Al Jazeera Balkans koproducent.

EDN Talent Grant je ustanovljen saradnjom Sarajevo Film Festivala i Evropske dokumentarističke mreže, u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije.

Film „Kada dođu svinje“ imao je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, gdje je predstavljen u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film.

Film govori o Dragoslavi, koja ima četiri televizora, troje unuka, dvije najbolje drugarice i muža s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomjerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika uvukli su se u porodičnu intimu, dok ona s humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života, dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava.

Biljana Tutorov diplomirala je arheologiju i historiju umjetnosti u Belgiji, na Katoličkom Univerzitetu u Luvenu, a zatim završila postdiplomske studije iz antropološkog filma na École Pratique des Hautes Études u Parizu. Više godina pohađala je seminar Žana Ruša iz Etnografskog filma i Filmske estetike kod Alana Bergale. Pozorišnu umjetnost i glumu uči na L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq u Parizu. Autorica je više videoinstalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, videoradova i performansa.

Od 2002. do 2009. sarađuje s Darkom Rundekom kao članica njegovog Cargo orkestra. Osnivačica je producentske kuće Wake Up Films, koja se posvetila razvoju i produkciji autorskih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Radila je kao programska urednica i selektorica za festivale Cinema City i Slobodna zona.

Dobitnici nagrada

Partnerske nagrade SFF-a

Na Sarajevo Film Festivalu dodijeljena je i nagrada Cineuropa filmu „Strašna majka“ gruzijske rediteljice Ane Urushadze.

Nagrada Cicae dodijeljena je grčkoj rediteljici Elini Psykou za film „Sofijin sin“.

Kratki film iz Grčke „Copa-Loca“, reditelja Christosa Massalasa sarajevski je kandidat za Evropsku filmsku nagradu 2017.

Nagrada Best Pack & Pitch uručena je Senadu Šahmanoviću za ostvarenje „Sirin“. Šahmanović je dobio poziv na učešće u koprodukcijskom marketu CineLink.

Film „Pinkler“ Patricie D'Intino također je nagrađen u ovoj kategoriji, novčanom nagradom za postprodukciju zvuka.

Nagrađeni bh. filmski radnici

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i ove je godine dodijelilo nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, te nagradilo najbolje studentske filmove.

Komisija za dodjelu nagrade “Ivica Matić” za 2016. godinu odlučila je nagraditi montažera Redžinalda Šimeka za izuzetno plodnu i uspješnu 2016. godinu u kojoj je radio kao montažer na filmu “Smrt u Sarajevu” u režiji Danisa Tanovića (Srebreni medvjed Berlinskog filmskog festivala), te na kratkometražnim filmovima “Sjećam se” u režiji Elme Tataragić (Specijalno priznanje kritike na Festivalu autorskog filma u Beogradu) i “Još jedan dan” u režiji Tine Šmalcelj, javlja Fena.

Direktoru Mediteran Film Festivala Tomislavu Topiću pripala je nagrada za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim akcentom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

Akcionoj grupi UFRBiH za autorska prava u sastavu Pjer Žalica, Jovan Marjanović, Elma Tataragić i Amar Nović pripala je nagrada za doprinos bh. filmu i bh. filmskim autorima kroz mukotrpnu i tešku borbu za ostvarivanje autorskih prava na kojoj rade posljednje dvije godine.

Udruženje je dodijelilo i nagradu za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost bh. filmske industrije.

Nagrada za najbolji bh. studentski film pripala je Katarini Živanović (Fakultet dramskih umjetnosti Bijeljina za film “Nadživjeti kornjaču”).

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Čistoća” Nevena Samardžića (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu), dok je Specijalno priznanje žirija dobio film “Zimsko sunce” Pilar Palomero (Sarajevo Film Academy).

Izvor: Al Jazeera i agencije