Capak: Hrvatska deseta po smrtnosti od korona virusa u EU

Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika, rekao je Capak (EPA)

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da je Hrvatska po smrtnosti od COVID-a 19 deseta po redu među zemljama Evropske unije te je za kraj sedmice najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih korona virusom.

“Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijuna stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome”, rekao je Capak za hrvatske medije govoreći o smrtnosti od korona virusa, prenosi Hina. 

Potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome će biti donesen dokument. 

Reklama

“Najvjerovatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon deset dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala četrnaest dana”, rekao je Capak te dodao da to prati svjetske trendove u određivanju dužine izolacije i samoizolacije.

‘Situacija se poboljšava’

Komentirao je i broj novozaraženih posljednjih dana rekavši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih. 

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.   

Reklama

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti, rekao je Capak. 

Izvor: Agencije