Režim prelaska hrvatskih granica produžen do 30. septembra

Ograničeni režim prelaska graničnih prijelaza Hrvatske tako se uglavnom odnosi na državljane trećih zemalja (Goran Kova?i? / Pixsell)
Ograničeni režim prelaska graničnih prijelaza Hrvatske tako se uglavnom odnosi na državljane trećih zemalja (Goran Kova?i? / Pixsell)

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je odluku o privremenoj zabrani prelaska granica, pa je postojeći režim prelaska granica koji je uveo sredinom jula, produžen do 30. septembra. 

Stožer je donio Odluku o izmjeni odluke o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, čime je izmijenio njeno trajanje do 30. septembra, prenijela je Hina.

Slobodan prolaz za državljane EU

Ograničeni režim prelaska graničnih prijelaza Hrvatske tako se uglavnom odnosi na državljane trećih zemalja, među kojima su, među ostalim, i Bosna i Hercegovina i Srbija, dok državljani Evropske unije i država schengenskog prostora imaju slobodan prolazak. 

Građanima BiH i Srbije za prelazak granice treba negativan PCR test.

Granicu smije prijeći više kategorija stranih državljana, odnosno osoba koje nemaju državljanstvo Evropske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema posljednjim podacima hrvaskog MUP-a, u Hrvatsku je cestovnim prometom ušlo 99.000 stranih turista a izašlo 117.000. Kako se broj zaraženih korona virusom povećava, sve je više zemalja koji Hrvatsku smatraju rizičnim odredištom. Jučer popodne to je učinila i Slovenija. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO