Članovi Zelenih beretki u bivšoj Dobrovoljačkoj odali počast poginulim saborcima

Na ovaj dan, 3. maja 1992. godine, odbranjeno je Sarajevo, Bosna i Hercegovina, ali i predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, kaže Vahid Alić, predsjednik Udruženja ‘Zelene beretke’ Stari Grad.

Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH, kažu iz Udruženja 'Zelene beretke' (Harun Muminović / Fena)

Pripadnici Udruženja “Zelene beretke” okupili su se u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici (sadašnjoj Hamdije Kreševljakovića) u Sarajevu, gdje su polaganjem cvijeća odali počast ubijenim saborcima.

Na taj način su, kako ističu, obilježili 32. godišnjicu odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“Zelene beretke su nastale na principu patriotizma. Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović”, rekao je Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad.

Istakao je da je kolona JNA bila legitimna meta, nakon što je dan ranije napala Predsjedništvo i pokušala napraviti državni udar te na aerodromu uhapsila predsjednika Aliju Izetbegovića i članove njegove delegacije, prenosi Fena.

“JNA je krajem 1991. i početkom 1992. godine izmjestila kompletno teško naoružanje na padine Sarajeva s izgovorom da ga ukopava s namjerom da može braniti Sarajevo. To je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga paravojnim formacijama”, rekao je Alić.

Istakao je da je od 3. maja počela opsada grada, koja je najduže trajala u historiji modernog ratovanja te da imaju posebne emocije prema ovom datumu.

Dvojako obilježavanje

Godišnjicu događaja od prije 32 godine ranije je obilježila delegacija iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Predvođena porodicama stradalih i političkim zvaničnicima, cvijeće je položila 20. aprila.

Podsjećamo, 3. maja 1992. godine trebala je biti izvršena razmjena vojnika JNA iz kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u Dobrovoljačkoj.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu je 3. maja 1992. godine ubijeno osam, ranjeno 24 i zarobljeno više desetaka pripadnika JNA, među kojima su bili i civili.

Izvor: Al Jazeera i agencije