Zapadnobalkanska šestorka najavila zajedničke korake razvoja

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro trebali vidjeti opipljiv napredak (EPA)

Lideri zapadnobalkanske šestorke obavezali su se da će olakšati i promovirati konkretne korake ka regionalnom ekonomskom razvoju kako bi se podstakao ekonomski oporavak nakon krize izazvane korona virusom, objavljeno je na internetskoj stranici organizatora skupa – vašingtonskog Atlanskog vijeća, prenosi agencija Tanjug.

Tako će, kako se navodi, biti podstaknuta dugoročna konkurentnost regije i pojačana njena privlačnost za investitore.

Na skupu su bili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Kosova Avdullah Hoti, premijer Albanije Edi Rama i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Reklama

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro trebali vidjeti opipljiv napredak, jer su zbog pandemije drastično smanjene ekonomske aktivnosti u regiji, dok regionalna ekonomska integracija, prema Međunarodnom monetarnom fondu (IMF) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), može da poveća BDP za više od 10 posto.

Stubovi inicijativa

Kako bi se rezultati pokazali odmah i kako bi se ojačali procesi koji su u toku, lideri su najavili da će se njihov pristup u regionalnim inicijativama graditi na nekoliko stubova.

Kao prvi, ističe se primjenjivanje četiri slobode kretanja unutar Evropske unije – robe, usluga, kapitala i ljudi, što je srce je evropskih integracija.

Reklama

U skladu s tim, lideri su se složili da nastave produbljivanje regionalne ekonomske integracije, nadograđujući ih pravilima i standardima EU i tako približe regiju i njene kompanije unutrašnjem tržištu EU. Da bi to učinili, lideri su zadužili svoje institucije da, u koordinaciji s regionalnim organizacijama, pripreme akcioni plan strukturiran oko četiri slobode, za usvajanje na samitu u Sofiji planiranom za novembar u okviru Berlinskog procesa.

Kao drugi stub, u zaključcima danšnjeg samita navodi se brzo pokretanje investicionih projekata.

Lideri su ponovo naglasili da bi građani uskoro trebalo da vide investicije, posebno u infrastrukturu.

Reklama

U tom cilju, oni se obavezuju da će stvoriti potrebne uvjeteza maksimiziranje uticaja investicija koje su dio oporavka, kao i da će pomoći identificiranju projekata sa regionalnim uticajem, da stvore uvjete potrebne regionalnim inicijativama i da ostanu angažirani kako bi se sredstva isplatila brzo, transparentno i sa najvećim uticajem. Ovo će osigurati da građani regije vide kako se ekonomska aktivnost odvija brzo.

Stvaranje prilika za napredak

Treći i posljednji stub je praćenje primjene – ljudi bi trebali znati da zapadnobalkanska šestorka radi ono što obećavaju njeni lideri. Lideri su se složili da na najtransparentniji, efikasniji i inkluzivniji način primjene potrebne mjere kako bi se olakšalo slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i osoba i privukle investicije.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) ima posebnu ulogu u pružanju okvira za napredak i pripreme za samit u Sofiji zakazan za novembar, kaže se u zaključima Samita.

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se online na poziv vašingtonskog Atlanskog vijeća, kako bi razgovarali o praktičnim mjerama kojima će se stvoriti prilike za napredak u regiji.

Izvor: Agencije