U Srbiji 6,4 posto građana steklo imunitet na korona virus

Antitijela su najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a rjeđe kod ispitanika koji imaju više od 80 godina (Al Jazeera)

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 posto građana Srbije steklo imunitet na korona virus.

Kako je preneo Blic u izdanju za utorak, epidemiologinja Tatjana Pekmezović rekla je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocjenjujući da je time studija “reprezentativna”, prenosi Beta.

Pekmezović je ocijenila da je prva faza studije završena uspješno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim riječima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitijela.

Reklama

“Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest posto, u Danskoj 2,4 posto, dok je u Španiji korištena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet posto”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, muškarci imaju antitijela u 8,1 posto slučajeva, a žene u pet posto.

Najniži postotak građana sa imunitetom u Vojvodini

Pekmezović je dodala da su antitijela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a rijeđe kod ispitanika koji imaju više od 80 godina.

Reklama

“Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitijelima, kreće između pet i devet posto”, navela je Pekmezović.

Govoreći o regijama, ona je rekla da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gdje iznosi 7,2 posto dok je u Beogradu sedam posto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 posto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gdje iznosi 3,1 posto.

“Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima”, zaključila je Pekmezović.

Izvor: Agencije