Njemačka i Francuska u UN-u traže od Kosova ukidanje taksi

SAD i Velika Britanija pozvali su Srbiju i Kosovo da se vrate dijalogu (EPA)

Predstavnici Njemačke i Francuske u Ujedinjenim narodima zatražili su od Vlade Kosova da ukine pristojbe na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a njihov američki i britanski kolega pozvali su dvije strane da se vrate dijalogu.

Zamjenik njemačkog veleposlanika pri UN-u Juergen Schulz zatražio je da Kosovo ukine pristojbe jer su “u suprotnosti s integrativnim procesima”.

Prema njegovim riječima, Srbija i Kosovo trebaju nastaviti dijalog pod okriljem Europske unije.

Reklama

“To mora biti pravi, iskreni dijalog. Monolog plus monolog ne znači dijalog”, istaknuo je Schulz.

Berlin za preispitivanje UNMIK-a

Pozvao je Srbiju da prestane lobirati za ukidanje priznanja neovisnosti Kosova te istaknuo da je pozicija Njemačke nepromijenjena.

“Podjela po etničkim crtama neće dovesti do dobrog rješenja”, upozorio je.

Reklama

Govoreći o akciji policije Kosova, istaknuo je kako službena Priština ima pravo na borbu protiv korupcije i kriminala te dodao da te akcije ne bi trebale biti limitirane nego da uključe i sjever Kosova.

Osvrnuo se i na hapšenje ruskog službenika u Misiji UN-a na Kosovu (UNMIK) Mihaila Krasnoščenkova, rekavši kako se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati sukladno mandatu koji ta misija ima.

Berlin se, kako je dodao, zalaže za preispitivanje mandata Misije UN-a na Kosovu. 

Reklama

SAD podržao akciju policije Kosova

Francuska je, također, pozvala Kosovo da ukine 100-postotne pristojbe, a sve strane da se suzdrže od podizanja napetosti, ističući da trenutačna situacija nije održiva.

SAD je zabrinut zbog visokih napetosti, izjavio je američki veleposlanik pri UN-u Jonathan Palmer.

Dodao je kako Washington podržava napore Kosova da se izbori s korupcijom i organiziranim kriminalom te u tom smislu podržava nedavnu akciju policije na sjeveru Kosova.

“Izražavamo žaljenje što je tijekom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali ta događanja pokazuju nužnost da se dvije strane vrate za pregovarački stol”, rekao je Palmer.

Izvor: Agencije